TVÄTTA TVÄTT MED HÄSTKASTANJER

Berättade häromdagen på bloggens instagram @livetbakomtakana om mitt experiment att tvätta tvätt med hästkastanjer. Intresserad av hur det gick till? Det här inlägget får bli starten på en kategori ”Jenny experimenterar” för olika experiment jag provat på. Tänkte att det kan vara en rolig grej eftersom det blir ett och annat experiment här hemma. Med varierande resultat givetvis.

Vad är hästkastanjer?

Hästkastanjer växer på träd och är oätliga för människan. Det odlade trädet växer i södra delen av Finland och är rätt så vanliga i parker och trädgårdar. Träden blommar under maj-juni och bildar en taggig frukt. Under skalet växer fröet som är själva kastanjen.

Varifrån kom idén?

Fick idén från Morotsliv på instagram och lade tipset bakom örat för framtiden. Det går också att göra flytande tvättmedel för allmän rengöring och det kan du läsa mera om på Morotslivs hemsida. Nedan finns även en video om hästkastanjer om hur man gör tvättmedel av dem.

Varför tvätta tvätt med hästkastanjer?

Eftersom jag ständigt är på jakt efter bra och miljövänliga tvättmedel så tyckte jag att detta var värt ett försök. Hästkastanjer liksom tvättnötter innehåller saponiner, en tvållik kemikalie som både löddrar och gör tvätten ren. Det där med löddret kan jag inte bevisa för min maskin har ingen ”tittlucka” framtill.

Har aldrig tvättat med tvättnötter, det har bara inte blivit av. Och med tiden har jag blivit fundersam kring processen från plockning till export. Hursomhaver så vill jag gärna använda så lokala och miljövänliga produkter som möjligt där jag själv har koll på processen från början till slut. Och mera lokalt än så här blir det väl knappast.

Läs också: 10 hållbara mål för klimatet

Var hittar man kastanjer?

En del har egna kastanjeträd på gården och då är det ju väldigt praktiskt. Men i många parker ligger hästkastanjer oplockade på marken och går till spillo. Så det är bara att hålla ögonen öppna och plocka med sig då man hittar dem.

Det lär ska vara bäst att plocka dem då de fallit från trädet på hösten. Då är det som mest effektiva i tvätten. På marken hittar man det bruna fröet (själva härstkastanjen) och de går att plocka som sådana.

tvätta tvätt med hästkastanjer

Hur tvättade jag tvätt med hästkastanjer?

Hittade mina hästkastanjer i en park här i Karis. Eftersom vintern lyst med sin frånvaro plockade jag kastanjerna först i januari då jag hittade dem. Väl hemma sköljde jag av dem och lät dem torka. Efter det skar jag upp dem i bitar, torkade i en tork och lade dem i en glasburk.

När jag sedan skulle tvätta kläder tog jag 5-6 bitar och la dem i en gammal strumpa och knöt en knut på skaftet. Då man tvättar i 40 grader så räcker kastanjerna till två gånger. I högre grader så räcker de till en gång. När kastanjerna är slutanvända är det bara att slänga dem i komposten.

Vad tyckte jag om detta experiment?

Roligt från början till slut. Hade ju inte tänkt mig att hitta dugliga kastanjer mitt i vintern så experimentet satt igång tidigare än väntat. Nu har jag bara provat att tvätta kulörtvätt i 40 grader och ylle. Det fungerade hur bra som helst. När man tvättar vittvätt så behöver man bl.a. ta bort skalet så jag tror att jag håller mig till kulörtvätt.

Fördelar med att tvätta tvätt med hästkastanjer är ju att de är billiga, speciellt om man plockat dem själv. Dessutom är de miljövänliga. Inga extra kemikalier och ingen parfym. Nackdelar är ju då tillgängligheten, eftersom de enbart växer i södra delen av landet och då man tvättar så kan man känna av en nötig doft som försvinner när tvätten torkat.

Summa summarum så säger jag tummen upp till detta experiment. Att vara delvis självförsörjande på tvättmedel går jag igång på!

Har du tvättat med hästkastanjer eller lagat eget tvättmedel av dem? Berätta gärna on dina erfarenheter!

5 reaktioner på ”TVÄTTA TVÄTT MED HÄSTKASTANJER

  1. Har just plockat in kastanjer, vi har en stor hästkastanj på tomten. Har du något tips på hur man delar dem i bitar? Har använt vanlig kniv och är nu riktigt trött och öm i händerna – och det efter bara ca 10 kastanjer! Finns det någon ”genväg”, eller är det bara att kämpa på?

    1. Hej! Jag använde den största kniven jag hittade i köket, men fick vässa den mellan varven. Så det kan vara bra att ta hjälp av någon eller låna en större kniv ifall du inte själv har en stor och stadig. Inga andra genvägar, tyvärr 😉

      1. Jo, faktiskt. Jag fick tipset att använda matberedarens skiva med stora hål (som man gör t ex pommes frites med). Det fungerade jättebra! Torkar på kortare tid. Men man måste ha en tät strumpa – och knyta väl. Har tvättat i både 40 och 60 grader nu, med gott resultat. Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *