Under de senaste två åren har jag haft förmånen att få vara med och bygga upp Förbundet för mentala tränare i Finland. Själva förbundet har existerat men verksamheten hade inte kommit igång då vi började för två år sedan. Syftet med förbundet är att samla alla utbildade mentala tränare i Finland under samma tak.
Evenemang om att stärka barn och unga från insidan
Vi har haft många höjpunkter under de här två åren och lördagen för två veckor sedan hörde definitivt till en av dem. Då ordnande förbundet ett evenemang i Vasa där Pernilla Lindroos och Annika Hitonen från Åland föreläste om att coacha barn och ungdomar till positiva individer. Som pedagog och mental tränare var jag ju eld och lågor över detta evenemang, liksom de andra i styrelsen. Vi hade äran att ha Yle på plats. Här kan ni läsa mera om vad som skrevs och lyssna kan ni göra här och här.
Ämnet var viktigt och jag är glad över att vi hade den här möjligheten att sprida ut av den här informationen åt allmänheten. Det är så viktigt att vi pratar om vad en dålig självkänsla gör åt oss. Hur det påverkar oss själva och vår omgivning. Att vi kan ta ansvar och göra någonting åt det. Både att stärka vår egen självkänsla men också att stöda andra i den processen.
- Pernilla Lindroos står för illustrationerna i de material som Pernilla och Annika byggt upp. Anne Anka är helt underbar.
Föreläsning om självkänsla
Jag tänker nu lyfta fram 3 saker från föreläsningen som jag också brukar ta upp på mina egna föreläsningar:
- självkänsla är en färskvara
- vi behöver stärka oss själva för att kunna vara goda förebilder
- skilja mellan prestation och eget värde
Självkänsla är en färskvara precis som fysisk träning. Vi kan inte glida i all oändlighet på den där ena joggingrundan vi gjorde för fem år sedan. Det samma gäller vår självkänsla. Det räcker inte med att vi gav en uppmuntrande kommentar åt oss själva för tre år sedan. Vi måste fylla på lagret betydligt oftare än så. Gärna dagligen.
Gör inte som jag gör utan gör som jag säger. Det är precis tvärtom. Barn imiterar och härmar. Även vuxna gör så. Vi påverkas stort av dem som står oss närmast. Om vi själva har en dålig eller svag självkänsla så kommer barnen att ta efter de modeller som vi lever efter. Barn behöver uppskattning, uppmuntran, uppmärksamhet, acceptans, respekt och villkorslös kärlek. Där har vi julklappslistan för i år. Så stärk din egen självkänsla och barnen tar efter dig.

Skillnaden mellan självkänsla och självförtroende är att det senare är alltid kopplat till en prestation. Berömmer vi de som barnet gjort eller den som barnet är? Det samma gäller med oss själva. Duger vi för den vi är eller enbart då vi presterar något? Vi är skickliga på att uppmuntra goda resultat och kunskap. Det stärker självförtroendet. Självkänslan stärks då man berömmer sig själv eller andra för den de är. Man kan alltid säga att man gillar någon. Det behöver inte var förknippat med en prestation.
Jag brukar föreläsa med rubriken ”Självkänsla i ett nötskal” och det är fritt fram att kontakta mig för att få fördjupa sig i temat. Under föreläsningen fördjupar vi oss i hur man kan gå tillväga för att stärka sin egen självkänsla. Vi reder ut de olika begreppen och ser på hur man känner igen en dålig eller svag självkänsla. Vi kollar också på vad som händer i hjärnan när självkänslan stärks.
Ta reda på mer om självkänsla
En föregångare när det kommer till självkänsla är Mia Törnblom. En väldigt intressant person som varit med om mycket och bl.a. har hon lyckats ta sig ur sitt drogmissbruk. Hon har skrivit mycket litteratur om självkänsla och jag har läst nästan alla hennes böcker. Jag rekommenderar verkligen att du tittar in på närmaste bibliotek och lånar dem om självkänsla.
Nyligen gästade hon Framgångspodden och så har hon faktiskt en podd också som jag tycker om att lyssna på. Den driver hon tillsammans med Christina Stielli. De samtalar väldigt avslappnat om livet med konkreta exempel. De bjuder väldigt mycket på sig själva så det är riktigt roligt att lyssna på.
Det är lätt att blanda ihop god självkänsla med en narcissism. Av någon anledning så är det den största missuppfattning jag stött på. En narcist har en överdriven uppfattning om sig själv (uppblåst självförtroende) och försöker framhäva sig på alla tänkbara sätt. Är väldig självupptagen och har svårt att ta andra i beaktande. En person med stärkt självkänsla har en sund uppfattning om sig själv och står stadigt där hen står. Bryr sig om andra och sig själv. Det är skillnaden.