PIFFA UPP GAMLA MÖBLER

*INLÄGGET INNEHÅLLER SPONSORERADE PRODUKTER*

Att piffa upp gamla möbler och saker på olika sätt så att deras användningstid förlängs ligger mig nära hjärtat. Förutom att konsumera mindre så behöver vi tänka på hur vi vårdar våra saker så att de håller längre.

Har haft rätt så låg profil på möbelfronten på sistone men blev idag påmind om ett sidoprojekt från jullovet. Hade totalt glömt bort att jag använde upp lite gamla färger och piffade upp en skohylla och spegel. Spegeln har blivit uppiffad tidigare också men nu ville jag ha en enhetlig färgskala på både hyllan och spegeln.

Gammal skohylla får ny färg

Hyllan har varit i bruk men bortgömd i ett förråd. Varit lite på vippen att flyga ut men hittade sin plats i alla fall. Orginalfärgen var det heller inget fel på men det gick bara inte ihop med panelen i tamburen. För mycket trä i min smak. Så det fick bli en grå färg under och vax på med färgen smuts.

Läs också: Vad gör man med ett gammalt telefonbord?

piffa upp gamla möbler 1
Spegeln och skohylla före målning.

Det jag gjorde (förutom att montera isär hela möbeln) var att jag duttade på vaxet väldigt ojämnt och gned ut det med en trasa. Allt för att få en matt och ostrukturerad yta. Bilden nedan är lite för skarp, ytan är just lagom ostrukturerad i verkligheten. Bilden ovan hittade jag tack och lov i min telefon och vilken tur att spegeln råkade komma med där den också.

Läs också: Nygammalt skåp till badrummet

piffa upp gamla möbler 2
Spegeln och skohylla efter målning.

Hållbart att piffa upp gamla möbler

Det jag verkligen vill lyfta fram och poängtera är hur lätt det egentligen är att förlänga livstiden på de prylar vi har. Och vill man inte göra det själv så finns det riktigt duktiga företagare och hantverkare som kan göra det åt en. I Karis kan man t.ex. kontakta Möbel-Fix. Slit och släng är passé.

Läs också: Behandla möbler med linolja

Sedan är det ju otroligt tillfredställande att få jobba med någonting konkret. Det är både meditativt och rogivande. Det gör gott för en själv och för ens omgivning. Hur roligt som helst att få omge sig med saker som man pillat på själv.

Hur man exakt går tillväga med färgen Byta-yta så kan du läsa om i det här inlägget. Och produkterna kan du köpa från Byggnadsapoteket i Billnäs, Helsingfors eller webben. Via dem får du hjälp och stöd bl.a. med att piffa upp dina gamla möbler.

Det är viktigt att komma ihåg att linolja är självantändligt. Så se till att blötlägga trasor, penslar och svampar efter användning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *