Nötsmör

Här har det experimenterats i matväg vändagen till ära. Nötsmör hör till ett av mina favorit pålägg på bröd och jag använder det även ibland som smaksättning i mat. Mera om det en annan gång. Hur som haver är nötsmör väldigt enkelt att laga själv. Förmånligt blir det också. Fick idén till detta från Evelinas blogg.
 
Recept på nötsmör (en liten glasburk full)
 
Ingredienser
 
Jordnötter
Kokosolja
Havssalt
 
(Några kakaobönor kom med i smeten)
 
 
 
Jordnötterna fick ligga i blöt ungefär ett dygn innan tillredning. Några timmar borde räcka till. Mängden kan röra sig kring 300-400g.
 
 
Sedan hällde jag bort vattnet och rostade nötterna i en torr panna tills de var torra. Skal som lossnade plockade jag bort.
 
 
Rörde ner kokosolja och salt. Här kan man justera enligt smak, tycke och enligt vilken konsistens man vill ha på smeten. Kokosoljan är lättare att blanda i då den har en flytande konsistens. Det går lätt genom varmvattenbad eller att ha burken på ett varmt ställe innan.Smeten gick igenom matberedare, blender och landade slutligen i en skål. Först med stavmixern fick jag önskad konsistens.
 
 
 
In i burken och fram med brödet! Eller salta kex passar också bra. Får väl konstruera ett glutenfritt recept på dem någon gång i framtiden. Märkte föresten just (då jag blev sugen på delikatessen samtidigt som jag tittade på bilderna) att smeten blir ganska hård då man förvarar den i kylskåp. Kan vara bra att ta ut den i rumstemperatur i tid innan avnjutning. Alternativt så lagar man mindre mängder av den och äter upp allt på en gång 🙂
 
Glad Alla Hjärtans dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *