HUR SÄTTA UPP BRA MÅL FÖR 2020?

Att sätta upp bra mål är ingen självklarhet och vi vet alla hur det kan gå med nyårslöften. Både kort- och långsiktiga målsättningar är en del av mitt arbete som lärare och mental tränare. Även i det privata så jobbar jag med målsättningar och målplanering på olika sätt och det ska du få ta del av i det här inlägget.

Min icke teoretiska upplevelse om att ge nyårslöften är att det delar in folk i två läger. De som tycker att det är fullständigt trams att syssla med löften och de som finner det otroligt roande. Ingen blir knappast förvånad över att höra att jag hör till den senare gruppen.

Läs också: Vad gör en mental tränare?

Studier om nyårslöften

Visst är det intressant att det gjorts så få studier på nyårslöften? De är ju ändå ett rätt så vanligt fenomen kan man väl ändå tycka. Enligt den här artikeln som baserar sig på den här studien höll 55% av studiens 1066 testpersoner sina nyårslöften under 12 månaders tid.

Vilka är faktorerna som gör att man har större chanser att lyckas och ge löften som är hållbara? I studien framkom bl.a. att de som avgav närmandemål framom undvikandemål hade större chanser att lyckas. Ett närmandemål innebär att man vill ha mera av något, t.ex. börja motionera, äta mer hälsosamt etc. medan ett undvikandemål innebär att du vill tex. sluta stressa, röka eller äta godis.

Också delmål och inre motivation var sådant som lyftes upp som viktiga faktorer för att kunna hålla sitt löfte. I det här inlägget går vi djupare in i själva processen i att lägga upp mål. Utgående från beprövad erfarenhet och kunskap hoppas jag kunna besvara följande frågor :

1. Varför sätter man upp mål?
2. Hur sätter man upp bra mål för 2020?
3. Hur följer man upp målen?

I slutet av texten hittar du en liten minneslista på vad du kan tänka på då du lägger upp mål för dig. Kom ihåg att du kan även gå din egen väg i processen! Använd detta som ett verktyg eller vägledning, inte som en absolut sanning. Vi är alla olika och föredrar olika sätt.

sätta upp bra mål

Varför sätter man upp mål?

När det kommer till nyårslöften så är diskussionen densamma som om vi skulle lägga upp mål för oss själv. För det är precis det som det handlar om. Vi snackar förändringsarbete, vi vill att någonting ska förändras och vi vill se resultat.

I sitt sommarprat 2016 använde Christoph Treier en metafor där ett liv utan mål är detsamma som att sätta sig i en taxi utan att ge chauffören en adress på vart du ska. Kanske man t.o.m. säger åt chauffören att du kan välja vart du kör mig.

På samma sätt kan man tänka sig att utan en riktning så kommer omständigheterna att styra var man hamnar i livet. Det handlar om att vara chauffören eller kaptenen i sitt eget liv.

Hur som helst så behöver man ta sitt eget liv i besittning. Sedan händer det ju ett och annat på vägen. Punktering, motorstopp, kanske man rentav krockar? Allting i livet kan man inte kontrollera men det är inget hinder för att komma till Citymarket förr eller senare.

När man väl har koll på vart man är på väg så är det lättare att upprätthålla sin motivation. När man själv får styra kan ju vad som helst hända. Det är inte alla gånger vare sig roligt eller bekvämt när någon annan styr. Som chaufför är du mera aktiv i ditt liv och slipper den passiva rollen som passagerare.

Hur sätter man upp bra mål för 2020?

Det är lätt att säga att man vill gå ner i vikt 5 kg eller att man vill sluta röka. Men vad är huvuddestinationen? Viktigt är att ha slutmålet färdigställd i huvudet. Hur ser livet ut som icke rökare? På vilket sätt är livet bättre då? Samma sak med viktnedgång. Vad är målet? Vill du orka bättre eller se snygg ut?

Till följande kastar jag ytterligare några relevanta frågeställningar i luften. Nu har du eventuellt en tanke om vad det är som du vill uppnå. Kan du besvara följande frågor?

Är det här viktigt för dig?

Är det här någonting som du verkligen vill?

Kommer du verkligen att genomföra det här?

Vad är du beredd att ändra på?

Om du kan besvara frågorna så står du på en bra grund inför det konkreta arbetet. Det finns olika modeller för hur du kan sätta upp bra mål i livet och göra detaljplanering. Ett exempel är att lägga upp mål enligt SMART/SMARTA/SMARTE-metoden. Då utgår man från att varje mål man lägger upp är väl genomtänkt.

Många frågor att svara på men det är viktigt att målet är välformulerat och att du tänkt igenom det in i detalj. Hjärnan behöver klara direktiv och instruktioner för att kunna arbeta med dig åt rätt håll.

Utgå från dina värderingar

När jag lägger upp mina mål så utgår jag alltid från mina värderingar. Min viktigaste värdering i livet är hälsa. Det här styr i mångt och mycket det jag gör och de beslut jag tar.

Hälsa för mig är att må bra mentalt, vara fysiskt stark och frisk och att göra sådant som bidrar till hälsa. T.ex. äta näringsrik mat, sova bra och att vara fysiskt aktiv. En viktminskning skulle inte motivera mig eftersom det inte är relevant med tanke på hur jag definierar hälsa. Däremot kan en viktminskning vara hälsomässigt avgörande för en annan person.

För mig är det mera rimligt att t.ex. definiera vilka fysiska aktiviteter är roliga att göra genom att ställa mig själv frågor som: vad tyckte jag om att göra under 2019? Vad vill jag ha mera av under 2020? Vill jag lämna bort någonting?

Jag har också snabba mål uppsatt som ger mig snabb belöning. I fjol lovade jag mig själv att sköta om mina fötter bättre och att komma ihåg mina fadderbarns födelsedagar. Varje fotbad och födelsedag har därmed gett mig en dopaminkick och snabb energi att fortsätta med mina långsiktiga mål.

Hur följer man upp målen?

Ibland är det ju så att man ändrar sig på vägen. Plötslig känns Lidl som ett bättre alternativ än Citymarket och precis så är det. Det som är fantastiskt med att vara sin egen chaufför eller kapten är ju att det är lättare att vända på skutan. Det kan ta sin tid att göra det men det är inget hinder.

Därför är det viktigt att stämma av med jämna mellanrum med sig själv att riktningen är den rätta. För min del innebär det minst 2 gånger per år. För mig fungerar det bra att stämma av vid årsskiftet och innan skolstart på hösten. Bakslag är ju vanliga och hör till, ni vet livet, och då kan det vara passligt att dra fram anteckningarna och stämma av.

Mina mål står antecknade i ett vanligt block så att de är lätt tillgängliga. När jag stämmer av stryker jag över sådant som är uppnått och formulerar om det som behövs. På det här sättet är målen vanligtvis inte så svåra att nå. Då saker blivit på hälft så håller jag kvar dem och omformulerar dem till nästa år. Som sagt, det är ju jag som bestämmer!

Det är viktigt att skapa så goda förutsättningar som möjligt för sig själv att nå sina mål, löften eller vad det nu är. Belöna dig själv över små framsteg och fira när du kommer framåt. Bestraffningar kan du glömma.

En liten minneslista för dig som gillar listor:

Hur sätta upp bra mål

Lycka till med att sätta upp bra mål under det kommande året! Nästa inlägg kommer att handla om hållbara mål 2020. Tips på vettiga klimatlöften utlovas för dig som behöver mera inspiration och pepp inför det kommande året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *