En lista om kroppen

Tänker köra en liten blogglista eftersom mitt huvud är så fullt med andra tankar just nu. Listan har jag lånat här.

Jag tycker min kropp är…

lagom på alla sätt. Jag har mina skavanker och minnen från livet men jag känner mig frisk och stark på alla sätt. Har aldrig haft en så här välmående kropp och har aldrig haft en så här bra relation till den som nu.

Min relation till kroppen har varit…

tuff under de senaste åren. Min vikt rasade i samband med min första utmattning och vägen tillbaka till normalvikt var lång och tung. Jag har aldrig haft en så svår relation med min kropp som när jag var rejält underviktig. Skämdes otroligt mycket för att jag tappade vikt och var mager. Det var ju riktigt onödigt för man har ju all rätt i världen att vara sjuk.

Läs också: 10 fakta om mig

Det bästa med min kropp…

att den har klarat av alla motgångar hittills och lärt mig mera om respekt. Och att jag kan räkna med att den hänger med och orkar. Så länge vi har en bra relation förstås och lyssnar på varandra.

Så ser jag på andras kroppar…

alla kroppar är fina på sitt sätt. Det är bra att vi alla är lite olika byggda och har olika former. Jag fascineras av andras kroppar och tänker ibland att folk (speciellt ungdomar) behöver gå mera till simhallen där dom riktiga kropparna finns.

kroppskomplex

Jag kan ohämmat bjuda på min dubbelhake som fastnade på bild i Noux förra våren. Rätt så rolig bild där det tydligt framgår att jag bör öva på min balans.

Såhär ger jag min kropp energi…

Med träning, god och hälsosam mat, sömn och återhämtning. Att vistas ute i naturen och att vara tillsammans med nära och kära är också energigivande för kroppen.

Det här har min kropp klarat av…

att möta alla motgångar under de senaste åren men också många år av träning utan några större skador.

Min kropp mår bra av…

en balans mellan rörelse och vila.

Läs också: Olika jobb jag haft

Min kropp mår dåligt av…

stress. Får lätt magproblem och blir överkänslig för vissa födoämnen. T.ex. gluten och mjölk fungerar inte helt hundra i min kropp till vardags och försöker att hålla intaget nära noll. När jag är stressad blir jag även känslig för vissa matkombinationer, frukter och grönsaker.

Så gör jag för att älska min kropp…

tar hand om mig själv både fysiskt och psykiskt. Accepterar min kropp så som den är just nu. Pratar gott om min kropp åt mig själv och andra. Den mentala biten är viktig i en tid då vi får så mycket inpulser via sociala medier. En del bilder kan fungera sporrande men mycket av det vi ser gör att vi omedvetet bygger upp ”superkroppar” i våra huvuden som vi sedan jämför oss själva med. Jag äger ingen våg. Följer ingen som lägger upp halvnakna bilder på sig själv för det skulle omedvetet påverka mig negativt.

Följ mig på: Facebook och Instagram

Läs mer

Jul utan julklappar

Storgillar adventstiden och julen överlag. Den här tiden lyser verkligen upp tillvaron förutsatt att man kan ta det på rätt sätt. Vill först och främst tydliggöra att jag varken är emot konsumtion eller julklappar. Vi behöver konsumera till en viss del och julklappar kan vara en viktig del av traditionen. Jag efterlyser ändå eftertanke innan konsumtionshysterin sätter igång ordentligt inför julen. Vi har ju fortfarande bara ett jordklot. Utöver så tänker jag att vi alla behöver ställa oss själva frågan: vad betyder/är julen för mig?

Läs också: Hur vi sparar pengar

Med tanke på alla husrensningar, flyttar och diverse projekt så har vi mer materia än vad vi mäktar med. Vi har allt vi behöver och lite mer. Det är vi knappast ensamma om. Det sista jag vill under en lugn och skön högtid som julen är att flåsa runt och skaffa en massa strunt. Bara för att det hör till. Ni vet den där konfektasken som man bara ger för att ge något och som sist och slutligen landar i kafferummet på jobbet efter jul. Pengarna är bättre investerade på annat håll. I alla fall hos oss.

I år köper vi inga julklappar alls inom familjen. Det blir inga julkort heller. Och det känns otroligt skönt. Istället har vi valt att donera en summa pengar till välgörenhet. Utöver det här tänker jag ännu se till att donera julklappar till människor som behöver det. Då tänker jag på Julhjälpen i Raseborg, Julträdet i Raseborg och så råkade jag se att Julia hade länkat till den här sidan som verkade intressant. Det finns många sätt att göra jultiden betydelsefull. För sig själv men också för andra.

jul utan julklappar

En upplevelsepromenad på isen från förra vintern.

Tidigare har vi gett loppisfynd, gjort klappar själv, gett upplevelser, bakat, fixat, pynjat och givetvis köpt. En jul utan julklappar har jag aldrig ännu upplevt. Och jag tror att det gör gott åtminstone för mitt miljöhjärta. Jag gillar ju utmaningar och att prova på nya saker. Så det blir nog bra det här. Jag tänker bara mysa med julstämningen i år och ladda julenergi. Ju mer som försvinner från to-do listan desto mer tid lösgörs för annat. t.ex. kvällspromenader och glöggfika.

Läs också: Hur man gör egen granola till julklapp och hur man syr en egen fruktpåse.

Jag har pratat med många om hur vi valt att göra i år och är positivt överraskad över hur fiffigt folk tänker kring julen. Man köper användbara prylar/klädesplagg och spelar med tajmingen. Ger resor som gåva som annars blivit gjorda men avslöjar det på julen. Man anväder sig av julklappsringar och dylikt. Genialt. Och har ni noterat att årets julklapp är det återvunna plagget? Kanske någonting att lägga bakom örat.

Har ni sett att finlandssvenska Ila från Morotsliv har börjat podda? Ila och Fanny snackar om hållbara julklappstips i sitt senaste avsnitt. Värt att lyssna på alla avsnitt för det kommer så mycket bra information på löpande band.

Läs mer

Stärk barn och ungas självkänsla (och din egen)

Under de senaste två åren har jag haft förmånen att få vara med och bygga upp Förbundet för mentala tränare i Finland. Själva förbundet har existerat men verksamheten hade inte kommit igång då vi började för två år sedan. Syftet med förbundet är att samla alla utbildade mentala tränare i Finland under samma tak.

Evenemang om att stärka barn och unga från insidan

Vi har haft många höjpunkter under de här två åren och lördagen för två veckor sedan hörde definitivt till en av dem. Då ordnande förbundet ett evenemang i Vasa där Pernilla Lindroos och Annika Hitonen från Åland föreläste om att coacha barn och ungdomar till positiva individer. Som pedagog och mental tränare var jag ju eld och lågor över detta evenemang, liksom de andra i styrelsen. Vi hade äran att ha Yle på plats. Här kan ni läsa mera om vad som skrevs och lyssna kan ni göra här och här.

Ämnet var viktigt och jag är glad över att vi hade den här möjligheten att sprida ut av den här informationen åt allmänheten. Det är så viktigt att vi pratar om vad en dålig självkänsla gör åt oss. Hur det påverkar oss själva och vår omgivning. Att vi kan ta ansvar och göra någonting åt det. Både att stärka vår egen självkänsla men också att stöda andra i den processen.

Läs mera om evenemanget här.

självkänsla
Pernilla Lindroos står för illustrationerna i de material som Pernilla och Annika byggt upp. Anne Anka är helt underbar.

Föreläsning om självkänsla

Jag tänker nu lyfta fram 3 saker  från föreläsningen som jag också brukar ta upp på mina egna föreläsningar:

  • självkänsla är en färskvara
  • vi behöver stärka oss själva för att kunna vara goda förebilder
  • skilja mellan prestation och eget värde

Självkänsla är en färskvara precis som fysisk träning. Vi kan inte glida i all oändlighet på den där ena joggingrundan vi gjorde för fem år sedan. Det samma gäller vår självkänsla. Det räcker inte med att vi gav en uppmuntrande kommentar åt oss själva för tre år sedan. Vi måste fylla på lagret betydligt oftare än så. Gärna dagligen.

Gör inte som jag gör utan gör som jag säger. Det är precis tvärtom. Barn imiterar och härmar. Även vuxna gör så. Vi påverkas stort av dem som står oss närmast. Om vi själva har en dålig eller svag självkänsla så kommer barnen att ta efter de modeller som vi lever efter. Barn behöver uppskattning, uppmuntran, uppmärksamhet, acceptans, respekt och villkorslös kärlek. Där har vi julklappslistan för i år. Så stärk din egen självkänsla och barnen tar efter dig.

självkänsla

Läs mer om Pernilla och Annika på deras hemsida (klicka).

Skillnaden mellan självkänsla och självförtroende är att det senare är alltid kopplat till en prestation. Berömmer vi de som barnet gjort eller den som barnet är? Det samma gäller med oss själva. Duger vi för den vi är eller enbart då vi presterar något? Vi är skickliga på att uppmuntra goda resultat och kunskap. Det stärker självförtroendet. Självkänslan stärks då man berömmer sig själv eller andra för den de är. Man kan alltid säga att man gillar någon. Det behöver inte var förknippat med en prestation.

Jag brukar föreläsa med rubriken ”Självkänsla i ett nötskal” och det är fritt fram att kontakta mig för att få fördjupa sig i temat. Under föreläsningen fördjupar vi oss i hur man kan gå tillväga för att stärka sin egen självkänsla. Vi reder ut de olika begreppen och ser på hur man känner igen en dålig eller svag självkänsla. Vi kollar också på vad som händer i hjärnan när självkänslan stärks.

Ta reda på mer om självkänsla

En föregångare när det kommer till självkänsla är Mia Törnblom. En väldigt intressant person som varit med om mycket och bl.a. har hon lyckats ta sig ur sitt drogmissbruk. Hon har skrivit mycket litteratur om självkänsla och jag har läst nästan alla hennes böcker. Jag rekommenderar verkligen att du tittar in på närmaste bibliotek och lånar dem om självkänsla.

Nyligen gästade hon Framgångspodden och så har hon faktiskt en podd också som jag tycker om att lyssna på. Den driver hon tillsammans med Christina Stielli. De samtalar väldigt avslappnat om livet med konkreta exempel. De bjuder väldigt mycket på sig själva så det är riktigt roligt att lyssna på.

Det är lätt att blanda ihop god självkänsla med en narcissism. Av någon anledning så är det den största missuppfattning jag stött på. En narcist har en överdriven uppfattning om sig själv (uppblåst självförtroende) och försöker framhäva sig på alla tänkbara sätt. Är väldig självupptagen och har svårt att ta andra i beaktande. En person med stärkt självkänsla har en sund uppfattning om sig själv och står stadigt där hen står. Bryr sig om andra och sig själv. Det är skillnaden.

Läs mer

Att hitta sitt nätverk

Som bloggare är man ganska ensam, också som egenföretagare. Jag har mitt lärarjobb med ett stort kollegium och ett nätverk runt den mentala träningen via förbundet samt studiekompisar från Norrvallatiden. Som bloggare har jag många gånger känt mig ganska alena. Man vill ju bolla sina tankar och utveckla sitt skrivande precis som med andra hobbyn.

Det var ju en stor lycka för mig att våra vägar med Silje och Sabina korsades på Raseborg ett år tillbaka. Och vi klickade även om vi är totalt olika som bloggare. Kanske är det främst vår humor som binder oss samman. Vi är överens om att den är lysande givetvis och befinner oss på samma våglängd. Sedan har vi ju den här härliga västnyländska brytningen som ingen kommer ifrån fast hur man än tränar.

Läs också: Sponsorerat inlägg: 7 rätter och 7 köksmästare

kottkontrollen_1

Är besatt av den här tapeten av William Morris.

Något som beskriver våra olikheter är att medan mitt sällskap fotade maten så fokuserade jag mera på att fota tapeten som jag är besatt av. Det är en engelsk papperstapet av William Morris. Giftfri dessutom. Något som skulle passa riktigt bra i huset i Vörå tänker jag men i en annan nyans. När det kommer till matfoton så får ni hellre kika in hos Sabina och Silje och deras kanaler men ifall någon undrar så kan väl rapporteras att min omelett var fantastisk.

kottkontrollen_3

Mitt mysiga bloggsällskap på Köttkontrollen.

En kort sekund tänker jag skryta om det matutbud som vi har i Raseborg. Att sitta på Köttkontrollen i Karis och få i sig en sjukt god brunch i gott sällskap är en utmärkt kombination. En guldgruva till restaurang som vi kan vara stolta över här. Låt inte namnet vilseleda dig för man kan även äta vegetariskt där. Det bör väl nämnas att det här är inget sponsorerat samarbete, utan allt skryt kommer rakt ur mitt stora hjärta.

Nu har vi vårt lilla bloggnätverk som vi kan utveckla och det är jag tacksam för. Att kunna fråga och diskutera om sådant som man vet att någon annan förstår och har kunskap/erfarenheter om. Samma gäller ju i vilken branch som helst. Vi behöver stöda och uppmuntra varann mer. Utvecklas och smida idéer för framtiden. Ensam kan man var väldigt produktiv och kreativ men ett bra nätverk ger det där lilla extra. Och det har jag märkt i många sammanhang. Man blir en bättre version av sig själv.

kottkontrollen_4

Kakelugnen är imponerande och sprider en skön värme i den lokal där Köttkontrollen finns i Karis.

Med handen på hjärtat så har bloggandet inte varit min högsta prioritet under det senaste året. Att bygga upp företagsverksamheten, få vardagen att rulla på och att byta ort är alla redan i sig sådana faktorer som kräver energi. Dessutom har jag varit lite osäker med hur jag ska vinkla min blogg så att den fungerar ihop med mitt företag och det jag gör samtidigt som det stöder min roll som lärare.

Nu känner jag ändå att skrivandet är en viktig del av min egen utveckling och viktigt i mitt arbete. Dessutom är det bara så roligt att jag alltid återkommer hit. Så det är värt att satsa på. Här kan jag fördjupa mig i olika områden på ett friare sätt. Kan och får ta mig tiden att uttrycka mig själv. Så det är viktigt att värna om den biten. Så mera nätverkande åt folket så att vi kan dela med oss av det goda.

Läs mer

Piffar upp 70-talshus med tapet

I omfarten har jag nämnt att vi bor i mina föräldrars hus i Karis. Litet, rött och kompakt. Mitt barndomshem. Det är ett 70-talshus som gått igenom mindre och större renoveringar genom åren. Taket har t.ex. tidigare varit platt vilket är typiskt 70-tal. Toalett och kök är renoverade men börjar ändå ha x antal år på nacken.

Läs också: Nu nalkas semester

Nu har då tanken varit att inte börja på med större renoveringar av detta hus utan klara sig på det som finns. Piffa och fixa det som måste med liten budget. Den gamla tapeten i vardagsrummet gick ändå inte att se på, så det var ganska akut att tapetsera vardagsrummet. Alla parter var helt eniga på den punkten och nu har vi det äntligen åtgärdat.

tapetsera vardagsrum

tapetsera vardagsrum

Den nya tapeten i vardagsrummet är en papperstapet från Boråstapeter. Inte skrikig utan ganska ljus och neutral. Det finns en kollektion hos Boråstapeter som är ämnad för hus där väggarna ska andas. Många tapeter innehåller plast både i själva material och färgen för att de ska vara lättare att torka av och lättare att sätta upp på väggen. Att tapetsera med papperstapet känns ändå som ett bättre alternativ.

Läs också: Varför renovera giftfritt

Nu vet vi att våra väggar här i huset innehåller material som inte andas. Och då känns det som en fis i rymden att tapeten ska andas. Men eftersom det hållbara ligger så nära hjärtat så ville jag ändå ha en papperstapet. Det var inte alldeles enkelt att tapetsera vardagsrummet då väggarna i ett 70-talshus lätt lutar åt varsitt håll. Slutresultatet är ändå en stor uppgradering från det tidigare.

tapetsera vardagsrum

Vad som kommer till inredning av vardagsrummet så finns cirka två stilrena knutar och resten är ”under arbete” om vi säger som så. På obestämd tid för att vara exakt. Har aldrig varit snabb i svängarna när det kommer till inredning eftersom jag är mera av en samlare och köper det mesta begagnat. Då tar det också tid att samla ihop en helhet som man tycker om och att prova fram de lösningar som fungerar.

Läs ocksåEtt steg framåt i tamburen

Att piffa upp huset genom att tapetsera vardagsrummet var en väldigt liten insats rent ekonomiskt men tidsmässigt så tog det ganska länge. Hösten har varit fullproppad med program. Men nu är det lugnare tider så kan man sitta och stirra in i tapeten lite mera.

tapetsera vardagsrum

Tapetresterna är ju bra att spara och göra någonting roligt av. Har tänkt att jag kunde prova på att laga någonslags snygga förvaringslådor eller helt enkelt packa in presenter. Låter mig inspireras av Fröken Turkos.

Förslag på vad man kan göra med resterna?

Läs mer

Konsten att tänka positivt

Att tänka positivt väcker många olika känslor och alla är inte positiva. Säger någon (i all välmening) åt mig att tänk positivt i en stund då jag behöver ventilera någonting tungt eller någonting som inte alls känns så särskilt roligt. Så är det mera än lätt att bli provocerad.

Någonstans på vägen har positivt tänkande fått en negativ klang och är påväg att bli en svordom. Kunde nästan slå huvudet i pant att det har att göra med vilka associationer man har till uttrycket. Hur man tolkar att det positiva tänkandet borde se ut. Och där tänker vi alla olika.

Positivt tänkande är inte lika med att vara glad och sprudlande lycklig i alla lägen. Att se det positiva oberoende av situation.

Det är stor skillnad mellan en positiv känsla och en positiv tanke. Fast hur man än försöker tänka på kattungar och sockervadd då man är ledsen så fungerar det nödvändigtvis inte. I bästa fall blir man distraherad men i samma veva så sopar man undan känslan. Man ska reagera och man ska känna. En känsla är en reaktion på något men våra tankar kan ibland vara dem som triggar igång känslan.

Mental träning handlar mycket om att bli medveten om sina tankeprocesser och att lära sig verktyg för att ändra dem i den riktning man önskar. Det är lätt (kanske) att tro att jag som mental tränare har full koll på mina tankeprocesser och polerar dem dagligen för att uppnå bästa möjliga resultat i det fantastiska liv jag har.

Läs mera: Vad gör en mental tränare?

Nånä, mina sunkigaste och mörkaste tankar tål inte ens dagsljus men jag är medveten om dem och vad de gör åt mig ifall jag väljer att mata dem. Jag är också medveten om vilka tankestrukturer som gynnar mig som människa och får mig att må bättre och nå det jag vill nå. Hur vi ska tänka positivt är en konst i sig och kräver många gånger hårt arbete.

Fast hur man än tränar så kan man fortfarande ha sämre dagar i livet eller dagar då man kryper under täcket och skriker av frustration.

Det är ungefär som med att vattna blommor, jag kommer av mig och då mår jag plötsligt inte så bra som jag kunde må. Eftersom jag ändå vill må bra så stiger jag upp alla gånger och provar på nytt. Lite som med växterna här hemma. Positivt tänkande handlar om att bli medveten om de tankar man har och att medvetet ta ansvar för att de inte gör en själv eller någon annan illa.

Läs mera: Det gick inte som på Strömsö

positivt tänkande

Ovanstående punkter är ett exempel på hur man kan gå tillväga för att tänka positivt.

Våra tankebanor är omformbara. Men som sagt, det är hårt arbete som gäller för att tänka medvetet och ta ansvar för sina tankemodeller. Och att ändra tankegången till något man vill ha mera av.

För att bli medvetna om våra tankemönster kan vi fundera på frågor som t.ex. Trycker vi ner oss själva? I vilka situationer sugs vår energi ut? Är det pga av oss själva eller någon annan? Efter det gäller eget ansvar och acceptans. Att acceptera att det är vi som kan göra något åt saken. Ingen annan kommer att servera oss nya tankemodeller på en silverbricka, tyvärr.

Vi behöver skaffa fram verktyg för att hantera situationen. Vad behöver vi för att få till en förändring? Behövs en mental tränare? Coach? Google? Böcker? Yoga? Meditation? Qigong? Föreläsningar och workshops? Frisk luft? Sist men inte minst behöver vi agera och göra något åt saken genom att omvandla informationen till praktik.

Annars har ingenting hänt.

Läs mera: Kom ihåg att andas

Följ mig på: Instagram & Facebook

Hur ska man överleva vintern?

Jag är knappast ensam om att vakna med känslan att det kunde sitta skönt med att dra upp täcket över öronen och att fortsätta sova ända fram till sommaren. Vi har just kommit in i november och det är en god stund innan vi har det ljust igen. Lika säkert som den första snön överraskar bilisterna så överraskar den här mörka tiden mig. Varje år tänker jag på hur sjutton klarar man vintermörkret när hösttröttman är som värst. Men nu har jag en överlevnadsstrategi för att klara av mörkret. Här är mina bästa överlevnadstips:

  1. Ät dina grönsaker. Jag har ingen fiilis att äta så mycket kall mat så fort det blir svalare där ute, har ni? Tunga grytor och soppor varvar jag däremot mer än gärna med fräscha inslag. Dock hör inte sallad till mina favoriter så här års men med en grön smoothie kan jag lura i mig ett och annat (och dessutom tycka att det är gott). Tips och idéer till fräscha näringsrika alternativ kan man ju plocka från Food Pharmacy eller hos fina Micko för att nu nämna ett par ställen.
  2. Satsa på mycket sömn. Naturen går i dvala och det behöver vi nog också. Det sista jag behöver just nu är att sätta i en högre växel inför den mörkaste tiden. Trappa ner istället inför jul, hur skönt vore inte det? Just nu är jag inne i en bra rytm så det gäller att värna om den.
  3. Frisk luft för lungorna och motion för kroppen. Att vistas mera inomhus med alla dessa härliga baciller av alla de slag utesluter inte behovet av frisk och rensande luft. Varje dag. Alla doser räknas.
  4. Socialt umgänge. Det frestar inte att umgås så mycket just nu. Så känner jag. Men det betyder inte att man inte skulle behöva det. Goda skratt förkortar vintern.
  5. Läs bra böcker. Att slötitta på olika program känns ju inte helt fel i dessa tider men flera timmar av skärmtid i sträck kan påverka sömnkvaliteten negativt. Då tackar både ögon och hjärna när fjolårets julklappsböcker dammas av och kommer i användning.
vintermörkret (1)

Det finns många sätt att överleva vintern. Man gör vad man kan för att lyfta upp sina ögonpåsar. Detta blev utanför listan då jag inte vet hur bra det fungerar.

Så här är min manual till överlevnad. Åtgärder som jag själv tycker att fungerar när ögonlocken trycker på lite extra. Nu är det lite självdisciplin och handlingar som gäller för att hålla sig till punkterna. De är ju inga radikala saker utan det handlar mera om att satsa på den goda basen. Lycka till med mörkret. I väntan på snö.