Glutenfritt bovetebröd

Mitt havrebröd har fått konkurrens här i huset. Förra veckan provade jag på att laga bröd på bovete utgående från det här receptet, med undantaget att jag tillsatte lite psyllium i degen. Brödet blev godkänt med högsta betyg. Konsistensen och smaken påminner mycket om surbröd och inte så konstigt med tanke på att det genomgår en naturlig jäsningsprocess. I helgen bakade jag en gång till, utan psyllium och med lite mera salt. Slutresultatet är bueno.
 
Recept på glutenfritt bovetebröd (1 bröd)
 
5 dl bovete
2,5 dl vatten
1 tsk havssalt
 
 
1. Mät upp 5 dl hela bovetegryn i en skål, skölj ur och blötlägg dem i en skål över natten.
 
 
Grynen ska vara täkta med några centimeter vatten, eftersom de sväller upp en del
 
 
2. Häll bort vattnet nästa dag och låt det rinna ur ordentligt. SKÖLJ ABSOLUT INTE GRYNEN! Det är viktigt att slemmet blir kvar, den hjälper till att binda degen.
 
 
3. Häll grynen i en blender tillsammans med 2,5 dl vatten och 1 tsk salt (jag använde havssalt). Mixa endast en kort stund så att vattnet blandar sig med grynen och det bildas en smet.
 
 
4. Placera skålen någonstans varmt. Rumstemperatur räcker nog. Jag placerade skålen på vår brasugn, där går det undan över natten. I rumstemperatur borde ett dygn räcka till (men jag har inte provat)Smeten kan placeras i samma skål där grynen varit blötlagda. Lägg en duk över skålen som ett skydd mot damm.
 
5. Bakningen kan påbörjas då degen börjat bubbla och jäst några centimeter. I ugnen stiger den sedan inte så mycket. Skräm dig inte, men degen luktar ganska illa i det här skedet. Det är helt normalt och lukten försvinner i ugnen. 
 
 
6. När degen jäst färdigt, värm upp ugnen till 220 grader. Häll över degen i en smord brödform. Min form är ca. 12x28cm. 
 
 
7. Grädda i ca. 40 minuter eller tills ytan är knaprig och brun.
 
 
8. Låt svalna en stund och servera med t.ex. nötsmör.
 
Lättare än så här kan bakning inte bli. Tre ingredienser och tre dagar. Inget mjöl, ingen kladdig deg överallt. Inget gluten, jäst, mjölk eller socker. Precis som jag vill ha det och magen tackar och bockar.

Lycka till!

3 reaktioner på ”Glutenfritt bovetebröd

 1. Pia Sinisalo skriver:

  Jenny, mitä luulet, jos käytän tattarijauhoa niin riittääkö jos sekoitan ja annan seistä yön yli? Eihän jauhoa oikein voi liottaa.. 🙂 ? Koitan viimeinkin tehdä tätä leipää 🙂

  Gilla

 2. Pia Sinisalo skriver:

  Jenny, mitä luulet, jos käytän tattarijauhoa niin riittääkö jos sekoitan ja annan seistä yön yli? Eihän jauhoa oikein voi liottaa.. 🙂 ? Koitan viimeinkin tehdä tätä leipää 🙂

  Gilla

 3. Jenny Sinisalo skriver:

  Hej Pia! Det räcker säkert bra 🙂 Konsistensen blir lite annorlunda med mjöl, mera kompakt. Slemmet uteblir så det kan vara bra att tillsätta något som binder, t.ex. psyllium eller något annat mjöl, men då är det svårt att få det glutenfritt. Igår bakade jag med havre och bovetemjöl, men då tillsatte jag matsoda för att få det att stiga. Det kan hända att du får tänka om graderna och tiden för gräddandet. Med mitt mjölbröd måste jag sänka på temperaturen och ha brödet i nästan en timme. Lycka till och kram 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s