Vi har hållit på med att sortera plast nu i ungefär två månaders tid. Det fungerar helt bra tycker jag, bara man tar itu med plastet direkt. Sköljer ur och lägger på tork (vid behov), vissa plastartiklar diskar jag i samband med annan disk. Riktigt smutsigt plast, t.ex. sådant som varit i kontakt med fisk får åka i soppåsen direkt och sorteras därmed inte. Jag samlar returplastet i ett ämbar i en tom fruktpåse och då den fylls tar jag med mig påsen ut till bilen. Påsarna sorterar jag sedan vid Prisma i Vasa. Jag åker alltså inte in extra till Vasa utan sköter det i samma veva med andra ärenden.
Då jag är bortrest så sorteras det inte så mycket plast här hos oss, men det är enbart frågan om några få undantagsdagar. I samband med att jag upptäckte hur skräpet i vårt avfallskärl minskade, ansökte jag om förlängd tömningsintervall från Avfallsnämnden i Vasa. För ett par veckor sedan fick vi ett beslut om att tömningsintervallen nu förlängs från två veckors mellanrum till fyra veckor, eventuellt till sex veckors intervall ifall vissa bestämmelser angående avfallskärlets storlek går igenom. Så i bästa fall får vi kärlet tömt var sjätte vecka istället för varannan.
Med tanke på att varje tömning kostar några eurosar så är jag positivt överraskad för den ekonomiska nyttan som detta arbete ger. Att spara in pengar har ju inte direkt varit huvudsyftet med detta miniprojekt men ändå så tycker jag att det är rättvist att den som gör något gott för sin omgivning även blir belönad. Det blir ganska konkret då man som husägare själv tar hand om räkningen för tömning av avfallskärl och då man verkligen ser hur priset sänks med blotta ögat. Den här nyttan tänker man kanske inte så mycket på då man kollektivt (t.ex. i höghus) står för många av fastighetens kostnader.
Men som sagt, det viktigaste är ändå att veta att den lilla insatsen jag gör är viktig för min omgivning och för framtiden. Det tänker jahg ofta på när jag rör mig ute i naturen. Man gör vad man kan enligt de förutsättningar man har för att bidra (ens pikulite) till en bättre värld.
Här kan du läsa mera om hur man sorterar plast och annat. Där kan man kolla upp var man har sina närmaste insamlingspunkter. Jag väntar ännu på att Vörå ska på en egen insamlingspunkt för plast. Vasa har nyligen utökat sina kärl från tre till fyra och det finns numera ett kärl i Lillkyro också.