Varför renovera giftfritt

Jag bekänner direkt att vi inte är hundraprocentigt giftfria. Ibland har vi tagit snabba beslut gällande renovering och åtgärdat någonting hastigt. Vilket ibland kan betyda billiga material och medel som innehåller bl.a. plast och andra kemikalier. Ibland kan det handla om ren okunskap från vår sida. Det kan vara något vi gör innan vi lärt oss att det finns ett bättre och mer hållbart sätt.

Då vi renoverar sätter vi vår hälsa på första plats. Vi vill använda material och råvaror som är hälsosamma för oss och miljön. Ha ett hus som andas och där vi själva kan andas. Vi som renoverar och bygger har möjligheten att påverka kvaliteten på det som byggs. Tänk vilken makt man besitter då man med sina små beslut kan påverka hur slutresultatet och framtiden för kommande generationer.

giftfritt
Miljötänket blir väldigt konkret då jag samlar mat i naturen. Jag är tacksam över att det i Finland går att samla mat. Det vill jag gärna fortsätta med. Giftfritt. Och jag hoppas att andra efter mig kan fortsätta med det också.

Ibland kan det bli lite jobbigt att gå omkring och försöka var så miljösmart som möjligt. Det är varken billigt eller går fort. Och effektiva lösningar står ständigt bakom knuten och lockar. Men trots allt så tycker jag majoriteten av tiden att det är riktigt roligt. Speciellt då jag konstant lär mig nya saker kring hur saker kan göras på ett mer hållbart sätt. Mycket av det är egentligen gammal kunskap och den måste naturligtvis tillämpas så det passar in i dagens värld. Allting var inte bättre förr och jag har inget intresse av att gå bakåt i tiden. Jag tänker mera på hur vi kan ta vara på kunskapen på ett fiffigt sätt och föra den vidare på ett modernt sätt.

Man gör förstås så gott man kan med de förutsättningar man har. Jag kräver ganska mycket av mig själv och ibland känns mitt ansvarsområde överväldigande stort. Att ha koll på sig själv och sina handlingar är stort i sig. Och egentligen det enda som jag som enskild individ kan göra något åt. Jag blir förstås överlycklig då någon nångång blir pikulite inspirerad av att göra någonting som är lite mer vettigt än det man tidigare sysslat med (ur miljö- och hälsoperspektiv). Att våga tänka till, att våga ändra på sitt sätt att tänka och att våga prova på andra lösningar. Det gör oss i slutändan till riktiga miljöhjältar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *