Tanken är att vi idag ska fundera på vad som händer i kroppen vid stress. I det här inlägget kommer vi att titta närmare på vad skillnaden mellan positiv och negativ stress är, vad som hjälper vid stress och så kommer jag också att dela med mig av de erfarenheter jag har kring stress.
Vad händer när vi stressar?
Livet tar ju sina svängar och den som lever får minsann uppleva detta. För en del svänger livskurvan något kraftigare och oftare än för andra och det är något som vi nu bara får acceptera. Ibland hamnar man in i situationer där stressen är oundviklig och ibland så orsakar man det själv.
Vi har varit tvungna att flytta runt ”lite” under det senaste året av olika orsaker. Och att flytta hör verkligen inte till mina favoritsysslor, om vi säger som så. Det står knappast högst uppe på listan för någon annan heller. Denna rumba har ju gjort sitt i kroppen och det sku vara en stor lögn att påstå att det hela skulle ha gått obemärkt förbi.
Man kunde ju tycka att som mental tränare och med flera utmattningsperioder i baggaget så har jag koll på det här med stress. Eller rättare sagt, koll på min stress. Men det stämmer nog inte. Att vara mental tränare är helt toppen och ännu bättre om man förstår att använda sig av sina verktyg själv. Själva titeln förser ingen immunitet.
Läs också: Vad gör en mental tränare?
Skillnaden mellan stress och stress
Man talar om att det finns positiv och negativ stress. I slutändan så belastas kroppen på samma sätt oavsett ifall du gift dig eller har att göra med en eländig chef. Vi förstår skillnaden men hjärnan gör det inte. Kroppen reagerar på de signaler som hjärnan sänder ut.
Det senaste året har inneburit både frivilliga flyttar (positiv stress) och ofrivilliga flyttar (negativ stress). Kropp reagerar lika oavsett. Stress i sig är inte livsfarligt men då vi är stressade är våra sinnen mer alerta och beredda på att tackla en fara. Däremot tärs kroppen av att vara i ett stressat tillstånd under en längre tid. Så det farliga ligger i bristen på återhämtning.
Det går ju inte att styra och ställa med allting som händer i livet men man kan vidta åtgärder då man börjar känna sig stressad. Redan ett konstaterande att man inte kan påverka allting kan lätta.

Erfarenheter av vad som händer vid stress
Eftersom vi alla är olika och reagerar så olika på det som händer omkring oss så varierar även symtomen på stress. Du kan kolla in olika symtom på stress t.ex. i listan här.
Jag har lärt mig att känna igen symtomen när det kommer. Kraftlöshet, minskad matlust (kan också vara ökad), koncentrationssvårigheter, nedsatt initiativförmåga, minnessvårigheter, sömnen blir orolig, tankarna depressiva alternativt att tankarna löper amok i huvudet. Till sist översköljs hela jag av oro och tvivel.
Normalt tillstånd för mig att jag är relativt lugn, sansad, social och en obotlig optimist. Så förändringen är ganska tydlig när den kommer och lätt att känna igen. När stressen blir långvarig börjar det kännas som om ingen återhämtning känns tillräcklig. Veckossluten är för korta och alla sociala tillställningar känns tunga.
Vad hjälper mot stress?
Varje människa är unik och det finns många olika sätt hantera stress. Alla verktyg fungerar inte för alla. Men om man känner sig riktigt borttappad så finns vissa allmänna råd som fungerar för de flesta. Och dessa kan jag personligen med min erfarenhet rekommendera.
Tips för en lättare vardag
- Avslappning med ljudfil eller utan
- Skala av och prioritera
- Minska på stimuli
- Motion
- Balanserad och hälsosam kost
- Sömnen
- Sund planering
Avslappning med ljudfil eller utan
Har man inte tid för det här så går det bra att skippa. Jag skojar. Har du inte tid för detta så drar du dubbelt pass. För det betyder bara att du är i STORT behov av återhämtning.
Skala av och prioritera
Man kan ju bli både bli stressad av att ha för mycket att göra men också för lite. För mig har det alltid handlat om att minska på det jag gör, skala av och prioritera. Fungerar varje gång. Även att planera in återhämtning har fungerat väl. Varje dag behöver inte utnyttjas effektivt till 100%. Ingen tackar dig extra för det.
Minska på stimuli
Tystnad ger rum för ro och återhämtning. Det innebär att man kan gynnas av att stänga av olika bakgrundljud. Att skrolla på diverse skärmar är stimulerande för hjärnan eftersom den konstant bearbetar de inputs den får, så det kanske känns lugnande men det är inte en återhämtande aktivitet.
Motion
Både hårdare och lugna pass som yoga. Är man stressad så fungerar motion bra men är man utbränd så ska man vara försiktig med vilken motionsform som väljs. Att ta sig ut i naturen och få frisk luft är så viktigt för att vi ska kunna syresätta hjärnan och kunna tänka klart.
Balanserad och hälsosam kost
Kroppen kör snabbt slut på sina vitaminförråd i ett stressat tillstånd så det är viktigt att äta mångsidig, näringsrik och ren mat. Och komma ihåg att dricka vatten.
Sömnen
Det som händer under natten är både viktigt och heligt med tanke på återhämtningen. Det är viktigt att sova mycket men också att satsa på sådant som förbättrar sömnkvaliteten. Många av ovanstående tips bidrar till en bättre sömnkavlitet.
Sund planering
Och med det menar jag att planera in den där återhämtningen och att reservera tillräckligt med tid för de uppgifter och åtaganden man har. Att vara väl förberedd på det som komma skall underlättar betydligt.
Läs också: Kom ihåg att andas
Mera information om vad som händer vid stress
Nedan hittar du länkar till olika sidor där du kan hitta mera information om vad som händer med oss när vi stressar:
https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Stress/
https://www.hjarnfonden.se/2017/12/vad-ar-stress-och-vad-hander-i-kroppen-nar-vi-stressar/
https://unionenopinion.se/nyheter/detta-hander-hjarnan-vid-stress/