Jihaaa! Nu har jag mitt intyg i handen och är färdig mental tränare! Vad stolt jag är över mig själv och att jag tagit mig tiden att studera ämnet under två års tid. Lite vemodigt att avsluta studierna, för gruppen jag studerat med är ju bara för fantastisk. Men till alla tur så blev det inget tårkalas för vi kommer att träffas igen, redan i juni och mental träning fortsätter jag ju också med. Dessutom hade vi Yle på besök i klassrummet sista dagen så vi hann inte gråta.
Under sommaren kommer jag fortsättningsvis att vara tillgänglig i Österbotten men fr.o.m augusti är det Södra Finland som gäller för min del. Vi kommer nämligen att flytta till Karis i höst och jag har ett lärarjobb på deltid som väntar mig. På detta sätt har jag möjlighet att vara företagare på sidan om. Ingen dramatisk flytt, huset håller vi kvar som fritidsställe.
Nu tänkte jag passa på att öppna upp begreppet mental träning för det finns ett ganska stort frågetecken kring vad mental träning egentligen handlar om och vad en mental tränare gör. Och jag tänkte göra det genom att spräcka lite myter kring mental träning som jag stött och fortfarande stöter på.
Mental träning är kvacksalveri/hokkuspokkus och har ingen med vetenskap att göra
Jag brukar använda en helt vanlig trollstav som jag alltid bär med mig och pickar på mina adepter med dem… JAG SKOJAR! Mental träning går att förklara rent fysiologiskt. Vi studerar (det som hittills forskats om) hjärnan och hur hjärnan fungerar och regarer på/i olika situationer. Vi jobbar mycket med hur hjärnan rent fysiologiskt påverkas av hur vi tänker och hur hjärnan genom träning kan formas om.
Jag är helt övertygad om att det finns saker som vi inte vet om och inte kan förklara, men det håller vi utanför området för mental träning. Det känns tryggt och bra att ha vetenskapen bakom sig i det här arbetet och det kommer hela tiden mer forskning ut kring detta.
Vi lyssnar bara på avslappningsövningar
Att jobba i ett avslappnat tillstånd är en förutsättning för att man ska kunna komma vidare. Avslappningsövningar används inom mental träning som ett av många verktyg för att sänka grundspänningen i kroppen och för att kunna programmera om sig själv för att nå det man vill. En mental tränare använder sig av olika band och övningar, så mycket mer än bara avslappning dock.
Vi arbetar med att träna självbilden, självkänslan och självförtroendet, jobbar med mål- och motivationsträning, rädslor, mindfullness, stresshantering, attityder och koncentration. Genom olika tekniker, övningar och verktyg kan du ändra dina tankar om dig själv och dina förmågor. Nå det du vill nå och komma närmare ditt fulla potential. Det är det som personlig utveckling handlar om.
Man måste vara i kris eller ha stora problem för att behöva en mental tränare
Mental träning är till för alla och var och en. Vi jobbar förebyggande och för förbättringar utan att det behöver vara fel på utgångsläget. Vi bemöter alla adepter där de finns just i den stunden. Alla drar nytta av att träna sin mentala styrka. Man kan vara nöjd men samtidigt ha viljan om att bli bättre och utvecklas. Den kan handla om nervositet, ökad livsglädje och kvalitet, stresshantering mm.
Även om hjärnan är omformbar så är det inte alltid så lätt att bryta och göra upp nya mönster själv. Det är då den mentala tränaren kommer in och kan handleda, hjälpa och stöda i processen. Här vill jag ännu tillägga att mental vård och mental träning är två helt olika saker. Tänk dig att du bryter ditt ben. Går du då till en personlig tränare till gymmet för att bygga upp musklerna i benet eller en läkare på akuten för att reparera skadan? Jag föreslår i alla fall en läkare. I akuta fall ta kontakt med din läkare eller akuten.
Mental träning är bara för idrottare
Behovet av mental träning inom idrott kommer så tydligt fram eftersom det är det vi ser så ofta på våra skärmar. En nervös idrottare som missar en hundradels sekund eller en meter får mera uppmärksamhet i media än en nervös person som ska hålla ett föredrag inför sina kollegor, eller en elev som ska upp på scen inför hela skolan. Majoriteten av världens befolkning figurerar inte på TV.
Vad du än sysslar med så möter du dagligen situationer där du skulle vinna på att förbereda sig mentalt. Vi möter dagligen situationer på jobbet, hemma, fritiden, i våra relationer och i dialogen med oss själva, som kräver vår fulla närvaro. Inom den mentala träningen så utgår man från adeptens behov och önskemål och arbetar individuellt enligt hens önskemål. Träningsprogrammen, övningarna och verktyg som används är naturligtvis uppbyggda på olika sätt för alla är olika och jobbar med olika utmaningar.
En mental tränare kan jobba med enskilda individer men också på arbetsplatser, företag föreningar, skolor. I princip var som helst, förutsättningen är att det finns människor som lever och andas. Åldern har ingen betydelse.
Mental träning är en quick-fix
Målet med mental träning är att må och fungera bättre. Vi skapar positiva och permanenta förändringar, detta sker genom långsiktig träning.Vi jobbar långsiktigt men använder även snabbtekniker. Det kan jämföras med att man nog kan nå en god effekt och skapa energi genom att fara en gång på länk, men ska man springa ett marathon så krävs långsiktigare träning. Det kan hjälpa att träffa en mental tränare en gång, att läsa en bok om mental träning eller att gå på en inspirerande föreläsning. Den största frågan är ändå, att hur bestående är den inspirationen och effekten? Det viktiga är att göra något med den kunskap man har och omsätta den i praktiken.
Bara för att jag nu är färdig mental tränare så betyder det inte att det är färdigtränat för min del. Lika lite som jag slutar att motionera. Nej, jag har mycket som jag vill utvecklas inom och det kommer att ta hel mitt liv. Ett projekt som jag ser som både roligt och utmanande, men jag kommer framåt och det känns bra.
Här kan du läsa artikeln på Yle. De borde komma ett inslag i TV också, men jag har inte på koll när… Så jag får återkomma.
”Även om hjärnan är oformbar” ska säkert vara omformbar? 🙂
Precis! Så ska det stå 🙂 Tack <3