TSW i media

Nu var det så att under sensommaren 2015 bad en av mina vänner mig att kolla in Evas blogg Kakkakaffe. Hon tyckte det började låta som om symtomen var desamma som jag haft ett par år tidigare. Jag kontaktade Eva omedelbums och delade min historia plus allt jag visste om TSW (Topical Steroid Withdrawal), avvänjning av kortison.

Ett halvt år senare(ca en månad sedan) blev Eva kontaktad av Yle, ifall hon ville ställa upp för en intervju angående temat. Det är inte en lätt sak att ställa upp och prata om det hela i media. Det sätter inte direkt vare sig läkemedelsindustrin eller läkarna i gott ljus. Däremot är det en viktig att lyfta fram problematien kring det här. Jag är väldigt glad att jag hoppade på tåget. Det bör tilläggas att jag är stolt över Eva som kommit så här långt i sin kamp mot ett liv utan kortison.

Det finns väldigt lite information om TSW och kortisonberoende på både finska och svenska. Det finns en webbsida på engelska med artiklar och information om ämnet. Där botaniserade jag under min kamp. Jag blir ju inte precis glad av att se att antalet människor som drabbats av TSW mångdubblats sedan 2013, men det finns mera information kring ämnet och fler som delar med sig av sin historia nu än då.

Bild: Yle/Anna Ruda
Jag började använda kortisonsalvor mot mina exem i slutet av sommaren 2012, då jag fick diagnosen atopisk hud. De kortisonkrämer jag då använde var hydrocortison och Protopic, eventuellt någon annan därtill som jag inte minns. Jag tog aldrig kortison invärtes och använde alltid krämerna enligt anvisningarna. 

Jag slutade med krämerna ett halvt år senare, men ändå hade min hud hunnit bli beroende av kortison. Tänk! Under tiden av ett halvt år. Beroendet innebär att krämerna inte längre hjälper och du behöver en allt större dos för att dämpa symtomen. Vi är alla olika som människor, en tål användandet under en längre tid medan en annan kortare.
Men hej, problemet var att det var Candidan som orsakade mina exem och då hjälper inte kortison utan en strikt diet och i mitt fall även stressfri tillvaro. Det var jag och mitt hektiska liv som var den bakomliggande orsaken. Och om jag ska anklaga någon för det som hände så är det nog mig själv. Läkarna gjorde precis så som dom blivit lärda och agerade enligt sitt system.

Men själva grundproblemet återstår. Det går att bli beroende av kortison. Avvänjningen är ett helvete. Man dör inte av det nej, men det är plågsamt både psykiskt och fysiskt och så fruktansvärt onödigt.

Hela artikeln kan du läsa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *