Tankar om självhushållning

I fall någon missade så släppte Maria Österåker ut sin nya bok ”Självhushållning i praktiken” för en tid sedan. Själv fick jag boken som födelsedagsgåva av min bättre hälft. Den mannen känner sin hustru väl. Den här boken har jag väntat på sedan Maria i sin blogg avslöjade att hon håller på med en ny bok.

Jag beundrar Marias sätt att skriva, sakligt men med glimten i ögat. Boken är som ett litet uppslagsverk, en liten vardagshjälp för oss som tycker om att greja. Den estetiska vackra layouten och bildserierna i boken är pricken över i:et. Fungerande i sin helhet.

Boken kan du läsa mera om här och köpa den här.

Förstås väcker boken djupare tankar inom mig, och det är lätt att bli lite filosofisk kring vad självhushållning betyder för oss. Vi har ju alla möjligheter här hemma att skapa ett självförsörjande koncept. Vi bor trots allt på en gammal bondgård. Men vi tar det ganska lugnt och gör vad vi kan, orkar och vill. Precis som Maria skriver i boken, så finns det många olika nivåer av självhushållning. Det gäller att hitta det som passar för var och en.

För oss kändes det ett stort steg att flytta ut på landet och ta oss an ett stort renoveringsprojekt. Nästan allt arbete gör vi själva. Sakta men säkert har vi utökat grönsakslandet och numera bakar jag nästan allt bröd själv. Men det kan växla, ibland tar vi ett steg framåt för att sedan backa lite bakåt. 

Vi drömmer om höns, får och getter, men den tiden kommer nog. Vårt mål är inte att bli självförsörjande till 100 %. För tillfället måste vi landa i det vi har och försöka upprätthålla det vi hittills byggt upp. När vi känner oss bekväma och vill har mer (det här är nämligen beroendeframkallande) så tar vi oss an ett nytt projekt.

Så riktigt så allvarligt är det inte, vi ser det här mera som en rolig hobby som vi mår bra av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *