Linoljefärg på väggar och tak

*INLÄGGET ÄR ETT SPONSORERAT SAMARBETE MED BYGGNADSAPOTEKET*

Jag brinner ju fortfarande för diverse renoveringsprojekt. Tur är väl det då huset i Vörå behöver en hel del omsorg. Fokus har nu varit i Tupan, alltså matsalen bredvid köket. Namnet kommer från finskans ”tupakeittiö” (fritt översatt till stugkök). Det här är alltså det rum som långt bak i tiden fungerat som kök, matsal och sällskapsrum.

1
Gammal fuktskada ovanför den öppna spisen såg allt annat än läcker ut.

Tråkigt nog så har vi under dessa år stirrat på en gammal fuktskada i taket. Stället för skadan har varit åtgärdat och torrt sedan länge (före vi köpte huset), men den enorma mängd vatten som kom in ovanifrån gjorde att den gamla målfärgen tog skada ovanför den öppna spisen.

1a
Tidigare fanns en skrubb i detta hörn.

Rundan i rummet fortsätter och vi landar i ett omålat hörn. Där har vi haft en skrubb och därför har det sett ut som det gjort. Bör tilläggas att taket i sin helhet är i bra skick och det kändes som en onödig stort projekt att börja byta ut det, alternativt att lägga ett nytt ovanpå. Därför valde vi att måla om det.

4
Det gäller att röra om färgen ordentligt så att blandningen blir jämn.

Efter att allt förarbete var gjort, dvs. skrapning och putsning så kunde äntligen det roliga påbörjas. Färgen som användes till taket är av Allbäcks linoljefärger och själva färgen heter Mandelvit.

7
Först målade jag ett varv alla problemområden som hade en mörkare färg av trä.
8
Efter omgång ett fanns ingen skrubb mera.
9
Ej heller så kraftiga spår av den gamla fuktskadan.

2

Här tar vi en paus med taket och tar en titt på väggarna och hur de såg ut innan. Väggarna i rummet fick nya paneler redan en tid sedan. Egentligen är det bara två väggar att måla eftersom de två andra är putsade stockväggar.

 

5
Schellacklösningen är bra för att hindra att träytan utsöndrar kåda.

Träpanelerna är av gran och därför utsöndras en del kåda från dem. Panelerna har varit upp på väggarna redan ett år eller så, vilket kan betyda att utsöndringen minskat, men för säkerhets skull så smetade jag ett tunt lager med schellacklösning på alla kvistmärken med en pensel.

6
Ett tunt lager med schellacklösning.

3

Till väggarna användes färgen Dimgrå av Allbäck. Jag velade länge med färgvalet men kom sist och slutligen fram till att en mörkare grå nyans blir en bra bakgrund till de färgade möblerna.

10
Ännu efter omgång ett kunde man tydligt se var träytan blivit behandlad med schellacklösningen.

Till följande ska ni få se hur helheten blev. Vi börjar med taket som sist och slutligen behövde bara en och halv omgång med färg. Det betyder att det första lagret målades enbart på problemområdena och det andra lagret täckte hela takytan.

12

Om man tittar riktigt noga så kan man se spår av det som fanns där tidigare, men något sådant så bryr vi oss inte om. Det är ett gammalt hus som har varit med om mycket. Historien får synnas, det är en del av charmen.

11

Hela taket har numera en fin och glansig yta. Det bästa är att ytan är enhetlig. Det som tidigare var mörkt så fångade blicken men nu kan man ”landa i ytorna” om ni förstår vad jag menar. De känns rofyllt att titta på dem.

13

Väggarna målades två omgångar och det kan ju hända att det ännu blir en tredje omgång. Just nu så verkar ändå färgen så pass jämn och bra efter två lager att det kanske får bli så. Känns lite lustigt att vi nu kan hänga upp någonting på väggarna i rummet.

14

Möblerna och sakerna letar ännu efter sina rätta platser men det börjar forma sig till en riktigt fin och bra helhet. Skurgolvet kommer till sin rätt då väggen äntligen är målad. Mest fundersam var jag över hur det blåa skåpet skulle gå ihop med den gråa färgen på väggen. Det fungerar hur bra som helst! Nu är det bara listerna kvar… plus lite elkablar och detaljer som ska fixas.

15

Jag kan varmt rekommendera att konsultera med sakkunniga då man behandlar olika ytor. Det finns nästan alltid något steg man missar då man gör allting själv från början till slut. Man sparar både energi, tid och pengar då man slipper att göra om. På Byggnadsapoteket kan personalen sin sak och det är alltid lika roligt att bolla tankar och idéer där. Mera information hittar du på Byggnadsapotekets hemsidor.

Det är viktigt att komma ihåg att linolja är självantändligt. Så se till att blötlägga trasor, penslar och svampar efter användning!

2 reaktioner på ”Linoljefärg på väggar och tak

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *