Två stolar och ett soffbord med linoljefärg

*INLÄGGET ÄR ETT SPONSORERAT SAMARBETE MED BYGGNADSAPOTEKET*
 

I ett tidigare inlägg kom det fram att jag inlett ett samarbete med Byggnadsapoteket i Billnäs. Jag och Mathias från Byggnadsapoteket stämde träff ett tag sedan för att jobba lite kring produkten Byta-yta. Byta-yta är linoljebaserade produkter specialanpassade för möbelmålning. Helt utan lösningsmedel, konserveringsmedel och andra starka kemikalier. Vi snackar hållbart här.

Själva arbetsprocessen med Byta-yta kan delas in i fyra olika delmoment:

    1. Välj ytan som ska behandlas och förbered den
    2. Välja täckfärg och möbelvax
    3. Måla möbeln
    4. Vaxa möbeln

1. Till detta projekt hade jag valt ett par gamla och roisiga, loppisfyndade stolar Stolarna är av trä och har varit med om mycket ser det ut som. Utsmyckade med skvättar av målarfärg och annat smuts. Och tro mig, här har jag redan putsat bort det värsta så de är nästan rumsrena. Förutom stolarna ville jag behandla vårt soffbord som är fyndat i Purmo under ett loppisrace. Mindre roisigt kanske och yngre i åldern, men beklädd med en färg som börjat ge med sig.

2. Efter en stunds eftertanke och grubblerier stod färgvalen klara. Möbelfärgerna som valdes ut var röd till stolarna och färgen vintage till bordet. Först hade vi plockat fram smutsvaxet till stolarna och vintagevaxet till bordet, men jag ändrade mig och tog det röda vaxet till stolarna.

3. Mathias satte igång med bordet och jag med stolarna. Som verktyg användes både svamp och pensel för att nå olika effekter. När man lägger på det första lagret lägger man grunden för slutresultatet. Viktigt att komma ihåg vare sig man vill nå ett heltäckande eller icke heltäckande resultat.

 

 

 

 

 

 
Här står bordet på tork och som ni ser så är målfärgen på skivan cirklad. Vid det här skedet gick det att konstatera att ett lager färg räckte mer än bra. Detsamma gällde stolarna. Färgen täckte så pass bra och färgen röd är väldigt dominant så ett lager räckte till den här gången.

 

 

 

 

 

 
4. Efter att möblerna fått torka i ca ett dygn, blev det dags för ett tunt lager med möbelvax. Vaxet ger möbeln en mer slitstark yta. Vaxet kan man lägga på med en svamp, pensel eller trasa. Det man tycker att passar en bäst. Kan rekommendera att använda handskar då man vaxar. Det kan bli lite klottigt. Viktigt är att lagret verkligen är tunt.

Efter att vaxet fått dra sig en stund, ca. 10 min så är det dags att torka bort överflödigt vax. I detta ”poleringsskede” kan man göra olika effekter med t.ex. stålull. Till bordet användes grovlek 000, och det kan bra vara ännu finare än så. Stålullen ger en sk sliten yta. Skillnaden mellan en vaxad och icke-vaxad stol är ganska stor, eller hur?

Så här blev slutresultatet och jag är mycket nöjd. Lite som att väcka i liv någonting som mest stått och dammat. Ökat på dess livslängd på ett hållbart sätt. Färgerna och vaxet är så otroligt behagliga att arbeta med. Enkelt och smidigt. Jag har själv fallit för den här produkten och har jobbat en hel del med den under hösten.

För dig som är likasinnad som vi och tycker att detta är häftigt, så har vi ett erbjudande på lager. Billnäs Byggnadsapotek erbjuder dig en rabatt på 15 %  på alla Byta-yta produkter i deras sortiment fram till årets slut 31.12.2016. Detta erbjudande gäller endast beställningar via webshopen. Använd koden ”takana” då du beställer och rabatten är din. Du kan klicka in dig på webshoppen här. Mera information om produkterna hittar du på Byggnadsapotekets webshop och på Byta-ytas egna hemsidor.

Det är viktigt att komma ihåg att linolja är självantändligt. Så se till att blötlägga trasor, penslar och svampar efter användning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *