Skurgolv

Mitt drömgolv skulle vara ett trägolv av slitet gammalt trä med grå och matt nyans. Ett golv som blivit slitet med tiden. I vår tupa (tupakeittiö) fanns inget sådant. Bara plastmatta med fuktskadad isolering där under. Förra vintern köpte vi virke från närtrakten, Laihia om jag minns rätt. Virket fördes sedan till en såg för hyvling. In i huset kom virket och sakta men säkert började de nya plankorna av tall hitta sin plats på golvet i tupan, tamburen och hjälpköket.

Sedan har jag grubblat, letat och funderat. Därimellan har jag desperat försökt förklara för Joakim hur jag vill ha det. Mina tankar och idéer om den gråa matta nyansen och det slitna golvet är kanske inte så lätt att förstå när man just dragit in ett nytt trägolv åt frun. Hur tusan gjorde man förr då trägolvet var nytt och skulle behandlas?

Efter att alla ekologiska och oekologiska alternativ gåtts igenom så hittade Joakim svaret på mina frågor i boken ”Stora boken om byggnadsvård” av Göran Gudmundsson. Ett skurgolv. Naturligtvis. Sedan påbörjades jakten efter den perfekta skurborsten och linoljesåpan. Skurborsten hittades av en slump i Seinäjokis Minimani  och såpan i Lundagårds butik i Purmo. 

Äntligen blev det nu av att behandla golvet i tupan genom skurning. Skurandet gör att golvet stöter bort smuts och passar därför bra i sådana utrymmen där man smutsar ner mest. Förr skurade man golvet en gång i veckan medan det nu i vår tid borde räcka med ett par gånger i året. Denna behandlingsmetod är bra också med tanke på att alla andra behandlingsmetoder finns kvar ännu efter skurandet. I fall det händer att jag i framtiden vill olja, måla eller lacka golvet. Inga problem.

Så här gjorde jag:

1. Golvet blöttes ner ordentligt med kallt vatten och trasa. Såpa direkt på torrt golv kan ge fläckar.

2. Sedan hällde jag upp kallt vatten och såpa i en hink. 10 l vatten kräver ca. 2-3 dl såda, beroende av hur smutsigt golvet är. Jag klarade mig med hälften av mängden, eftersom golvet var relativt rent och jag delade upp skurandet på två dagar.

3. Därefter skurades golvet med en borste på skaft i brädernas längdriktning.

4. Golvet sköljdes med kallt vatten. Sköljvattnet samlas upp med en skurtrasa.

Det är viktigt att golvet inte hinner torka under processen. Om såpvattnet ligger kvar länge på golvet, finns det risk för att golvet gulnar av såpan. Fiilisen efteråt är ganska bueno då man står där trött som bara den lutandes mot borstskaftet, barfota, svettig och sniffar trädoft.Källa: Göran Gudmundsson. Stora boken om byggnadsvård. Bonnier Fakta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *