OPTIMERA DIN TID OCH SKAPA MERA GLÄDJE

Optimera din tid och bli mera effektiv klingar lite dåligt i ett samhälle där effektivitet är en hyllad egenskap. Många verkar uppleva att optimering av tid är det samma som effektivitet och optimal prestation. Kunde vi kanske göra någonting annat av tiden än att prestera effektivt? Tänk om vi istället för effektivitet skulle tala mera om optimalt välmående?

Jag är väl medveten om att jag upplevs som en glad, positiv och trevlig prick men min glädje i livet är ingen självklarhet även om jag har lätt att hitta saker att le åt. Även jag är tvungen att jobba för att få min vardag att fungera.

Läs också: Konsten att tänka positivt

I det här inlägget kommer du att få ta del av min kamp mot en bättre start på veckan och hur jag jobbat med min söndagsångest. Nu har ju alla sina egna livssituationer att jobba med men hoppas mitt exempel kan inspirera dig att skapa mera glädje i ditt liv.

Vad hände med söndagsångesten?

Tidiga morgnar och att jobba på måndagar hör inte till mina favoriter. Kombinerar man dessa två så får man formeln för min söndagsångest. Nu är jag lyckligt lottad och har ett jobb jag tycker om att gå till. I den bemärkelsen är ångesten obefogad men det kan ändå bli rätt så tokigt med tankespiralen där på söndag kväll.

För att komma vidare behövde jag skapa en uppfattning om hurdan måndag jag vill ha.

Det tog en tid innan jag insåg att det här är något jag kan ändra på. Att ta makten av min måndag och skapa en bättre start på veckan. Det är viktigt att känna igen vilka faktorer som triggar igång en olönsam tankeprocess och att skapa ett bättre system för sig själv kan ta tid.

Läs också: Vad händer vid stress?

Till saken hör att måndagen är min längsta arbetsdag och den avslutas oftast med möte. Eftersom ja inte är ett fan av långa arbetsdagar så har jag länge känt att veckan inte kommer igång på ett optimalt sätt. En lång avklarad arbetsdag är inte tillräckligt tillfredsställande för mig längre, även om mycket blir gjort rent prestationsmässigt. Dagen tar mer energi än vad den ger, även om mitt jobb är meningsfullt.

Som avslut på dagen faller jag pladask, hungrig och trött. Utsugen på energi. Utgångsläget inför följande arbetsdag är då heller inget vidare. Att medge för sig själv och att inse att ingenting händer om jag inte själv tar tag i saken, var antagligen det största steget i processen.

Hur kommer du igång med att optimera din tid?

För att komma vidare behövde jag skapa en uppfattning om hurdan måndag jag ville ha. Och med det kom insikten om att måndagen för mig behöver ge en bra stämning inför resten av veckan. För att nå dit behövdes främst tid för återhämtning men också avlastning.

optimera din tid och skapa glädje
Min målbild i stämning.

Rekommenderar verkligen att gå in på Amys blogg där du kan läsa om hur du går från tanke till handling och hur du får hjärnan med i den förändring du vill göra. Det är bra att göra lite förarbete med huvudet för att komma igång.

Planering är a och o för optimering av tid

Vi har alla exakt 24 timmar i dygnet att tillgå och mera jämlikt än så blir det inte. Fast hur jag än vänder och vrider på klockan så blir timmarna under måndagarna inte fler. Då är det vansinnigt att tänka att måndagen ska leverera på alla plan.

Tanken bakom planering är inte alltid att skapa minutscheman. Med en god planering är det lättare att fokusera på det som är relevant och viktigt. Skapa funktion i någonting som tidigare varit ett virrvarr. Med små förberedelser förenklas vardagen avsevärt.

Att komma in oförberedd och sätta igång måndagen med att stressplanera var det första jag fick ta tag i. Nu ser jag till att måndagen är åtminstone grovplanerad veckan innan. Inga sistaminuten-lösningar på måndagar längre. Om inte annat så är det klart vad jag börjar med på måndag men framför allt vad som inte behöver göras under dagen.

Motion för avkoppling och en bra start på veckan

Motion är ett snabbt och effektivt sätt att få tankarna på annat. Jag ville ha in träning för att snabbt kunna koppla bort jobbet och för att sträcka på kroppen efter arbetsdagen. Funktionella träningen på Lyfte har verkligen gett mina måndagar ett lyft.

Mitt huvud skriker ofta att jag varken hinner eller orkar. Men inte en gång har jag varit missnöjd efter passet och har alltid kommit ut som en bättre version av mig själv. Så lättlurad varje gång. Väl hemma är det sedan en lättnad att veta att kvällen enbart är till för återhämtning.

Optimera din tid och handla en annan dag

En måste ju äta också och det har löst sig med matlådor till middag. Alltså då jag lagar större satser med mat så fryser jag in ”måndagsportioner” som är uppvärmningsklara. Så inget kockas på måndagar utan det finns bra och näringsrik mat färdigt. Det kräver ju vissa förberedelser och därför sker även handlandet en annan dag.

Effekter av den här måndagsoptimeringen har varit förutom den goda starten på veckan att söndagen känns mera avkopplande. Jag har befriat tankeverksamhet från söndagen och fördelat den på andra dagar istället.

Hela den här processen har givetvis tagit tid för att få i system. Nu i vår ser schemat ut så här för mig och det var relativt lätt att hitta mina triggers för den dåliga stämningen på söndag. Nästa år har jag säkert nya utmaningar. Poängen är ändå att ingen annan kan avgöra vad som är optimalt för vårt välmående. Hur du väljer att optimera din tid är upp till dig själv.

2 reaktioner på ”OPTIMERA DIN TID OCH SKAPA MERA GLÄDJE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *