Muffins på mitt vis

Jag är ingen större bagare när det kommer till söta varianter. Dessutom har jag under en längre tid strävat efter att inte använda vitt socker i köket, och då blir det inte så mycket bakning helt enkelt.
 
Men nu har jag äntligen vågat ta steget mot bakning utan socker och utan ugn. Muffinsarna blev inte riktigt ”RAW” men nästan. Det har varit svårt för mig att hitta recept som är lagom enkla, skonsamma för magen och som även passar min plånbok. Har konstaterat att de flesta rawrecept kräver en massa specialingredienser som är dyra. Jag tycker att vi redan i dagens läge har en hel del specialiteter i skafferiet så jag vill helst inte införskaffa sådant som vi inte har användning för i vardagen.
 
Original receptet till muffinsarna hittas här, men jag hittade inga nypon så jag tog fram havtorn istället. Jag fick då tillsätta lite vatten i fyllningen samt en dadel, men istället blev det mindre honung.
Muffins på mitt vis (6 st)
 
Botten
 
1 dl cashewnötter (blötlagda)
3-4 färska dadlar
1-2 tsk kakaopulver
en nypa rosensalt

 

 
Fyllning
 
1 dl cashewnötter (blötlagda)
4-5 msk kokosolja (flytande)
2 msk pressad citronsaft
1 tsk honung
ca. 1 dl bär (jag har testat med havtorn och kombon havtorn-hallon hittills)
vanilj (inget måste)
och vatten enligt behov
 
Mixa ingredienserna till bootnet med en blender eller stavmixer till en jämn smet. Det lönar sig att klippa dadlarna till mindre bitar innan de tillsätts. Tillsätt ingredienser enligt behov. Smeten blir lite extra kladdig då man blötlagt nötterna, men det gör inget (mera smet kvar i skålen för kocken!). Bre ut smeten i en form som tål kyla. Jag valde muffinsformar gjorda av silikon som jag sedan täckte med plastfolie.

Mixa sedan ingredienserna till fyllningen på liknande sätt. Smaka och tillsätt ingredienser enligt smak och tycke. Sedan är det bara att breda ut smeten på bottnen, täcka med plastfolie och lägga dem i frysen max. 1 timme. Ta ut muffinsarna en stund innan servering och dekorera med någonting trevligt.
 
 
Resultatet blev väldigt bra och gott. Kanske det här med bakning ändå är min grej och det här är boken jag köper till följande, vem vet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *