MINSKA DITT MATSVINN -med en soppa

Eftersom matsvinnet hör till våra största miljöbovar ska jag tipsa dig om ett enkelt sätt att minska på ditt matsvinn. Att laga en soppa på rester är ett ypperligt sätt att rensa i skåpen. Har man ett bra grundrecept så går det att variera i all oändlighet.

Vegansk soppa med tomat

Häromdagen testade jag ett nytt recept på en vegansk soppa med tomat som bas. Utöver tomat innehöll den även linsser och lite jordnötssmör. En otippad blandning kanske, skulle inte ha kommit på den själv. Själva receptet är lånat från Maria Österåkers blogg, så du kan klicka dig in där för anvisningar.

För mig är inte huvudsyftet att soppan är vegansk eller vegetarisk, men det har vissa fördelar. Det är ett enkelt sätt att få i sig grönsaker och speciellt inhemska rotsaker i säsong stora delar av året. Smakerna går att variera i all oändlighet och det blir förmånligt då man kan laga större mängder som räcker i flera dagar.

Även om soppa förekommer rätt ofta här hemma, har jag behov av att förnya mig med jämna mellanrum. Har fastnat i en tråkig kryddnigsspiral där allting mer eller mindre börjat smaka likadant.

minska ditt matsvinn

Hur du kan minska ditt matsvinn med en soppa

Det är lätt att veva in rester och livsmedel som behöver användas upp i en soppa. På det sättet reduceras matsvinnet och skåpen rensas på det man har. Som tillägg kan man ju laga krutonger på ätbart bröd som sett sina bästa dagar.

När det kommer till matsvinn, toppar privathushållen statistiken. De utgör hela 30% av all mat som slängs. Det mesta som slängs i hushållen är mat som farit illa, antagligen för att de flesta av oss har dålig koll på vad som finns i skåpet. Det här kan vi lätt åtgärda genom medvetna val. Att laga soppa är ett lätt sätt. (Källa: Saa Syödä!)

Ekonomiskt är det mera lönsamt att äta upp den mat man köpt framom att kasta bort den. Här kan vi lära oss mera av tidigare generationer, då man inte kastat bort just någonting alls.

Läs också: 10 hållbara mål för klimatet

Ögonmått och kreativa lösningar

De enda ingredienserna jag köpte till soppan var ingefära och batat. Resten blev fyndat i skåpen. Det mesta i köket går på känsla och ögonmått. Hade några patetiska jordärtskockor och en ynklig morot som fick åka ner i kastrullen tillsammans med bataten. Vackert så, för då blev jag av med sådant som annars kunde ha farit illa.

För övrigt höll jag mig nästan till receptet. Linsserna var blötlagda innan och det kan hända att det blev en större mängd av dem också, svårt att säga. Buljong satte jag enbart 2 tärningar framom 3 och kunde ha minskat till en eftersom det blev rätt så saltigt på slutet.

Slutresultatet blev ändå väldigt bra och kommer definitivt att göra den här soppan flera gånger. Mängden räcker till ca. 4-5 portioner och någon portion åkte in i frysen. Det är definitivt en fördel med soppor, att de är lätta att värma upp och att frysa in. Oftast är soppor som bäst först följande dag.

Konsistensen är kanske inte för alla, men det finns andra soppor som man kan testa på. Det smakar ju ofta gott med bröd till soppan och då kan man exempelvis laga mitt bovetebröd. Känns i alla fall bra att ha gjort en god vegansk måltid som är miljömässigt hållbar. Dessutom finns det mera plats i skåpen.

Har du någon favoritsoppa som du kan tipsa mig om?

Tips på receptinspiration: Lesscarbs, Michaela, Marthaförbundet och lagaglutenfritt.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *