Min superpower HSP

Det är redan länge sedan som jag deltog i en föreläsning om högkänslighet (HSP) med Malin Knip, ordnad av FinFami Österbotten rf. Mera ingående blogginlägg om föreläsningen finns här. Nu upptäckte jag till min förtjusning att Caroline hade skrivit ett blogginlägg om ämnet. Och samtidigt började jag att gräva i mitt arkiv efter ett påbörjat inlägg kring temat.

Många blandar ihop begreppen högkänslighet med överkänslighet. Det är två helt skilda saker. HSP betyder att man är en högkänslig person (Highly Sensitive Person). Det är ingen sjukdom, syndrom, symptom, diagnos eller handikapp. Det är en egenskap, ett personlighetsdrag som är mycket mer vanlig än vad man tror. 15-20% av befolkningen är högkänsliga och det samma kan man se hos djuren.

För mig är det här en viktig upptäckt för att få en ökad förståelse om hur jag fungerar och hur jag själv kan vara aktiv för att öka min egen livskvalité. Så länge jag kan minnas har jag försökt arbeta emot denna egenskap hos mig. Trott att det är något fel på mig och försökt dölja, arbeta bort känslor och olika beteendemönster. Men framför allt insikten om att det finns så många andra som fungerar på liknande sätt är supervärdefull.

Jag har alltid sett mig själv som en uttåtriktad och social person, och det är jag fortfarande. Det ena utesluter inte det andra. Jag tycker om människor i alla åldrar och trivs väldigt bra med att umgås. Men jag blir också väldigt fort trött av att umgås. Jag registrerar allt och suger in allt som sägs och allt som händer kring mig. Dessutom känner jag in alla människor och alla sinnesstämningar. Det är därför som det sociala blir så tungt för mig och dränerar mig på energi, även om jag har riktigt roligt.

En av bilderna som Malin Knip använde i sin föreläsning.
Så beskrivande! Bildkälla.Jag blir lätt överstimulerad och går på högvarv. Jag är väldigt känslig för koffein och andra stimulanter. Ljud och lukter reagerar jag starkt på, liksom värme, kyla och ljus. Jag blir trött av att vistas i större människomassor. Ältandet, grubblandet och funderandet och det aktiva inre livet, lever jag med dagligen. Mitt behov av att dra mig tillbaka och att umgås enbart med mig själv är relativt hög i jämförelse med många andra. Dessa är några exempel på vad högkänsligheten innebär i mitt liv, men vi är alla olika.

Det jag gör för att klara vardagen är att lyssna till mig själv, mina känslor och reaktioner. Jag sätter ut tillräckligt med vila och återhämtning mellan mina aktiviteter och försöker vara förutseende istället för efterklok. Den mentala träningen ger mig ork och gör mig starkare. Samtidigt som jag hela tiden lär mig att acceptera mig själv bättre. Nu vet jag också att HSP är en av mina många ”superpowers”.

Här kan du testa dig själv och nyttiga hemsidor hittar du bl.a. på  HSP Finland och HSP SverigeElaine Aron är ett namn värd att lägga bakom örat. Hon är nämligen en betydelsefull kvinna som forskat mycket kring högkänslighet. Också Underbara Clara har skrivit om sin högkänslighet bl.a. här och här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *