Maten, maten, maten

Varje människa som pga sjukdom eller andra omständigheter varit tvungen att ändra på sin matkost vet hur det är. Den personen vet precis hur det känns när man som allra tröttast och svagast hamnar att ta itu med kostbiten. Då man vet att man behöver en förändring men har väldigt lite energi att ta itu med saken.


”Jag har aldrig haft ett så komplicerat förhållande till mat, som jag har haft under det här senaste året.”

                                                                                                             – Eva RamstedtEva inledde ett av sina senaste blogginlägg så fiffigt att jag bara måste citera, för jag känner likadant. Jag har aldrig haft ett så komplicerat förhållande till mat som jag haft under de senaste åren. Ibland sysslar jag med sådant som fungerar och ibland så är effekten det raka motsatta. Jag har lärt mig mycket under de senaste åren som hjälper mig i att forma mina egna sunda matvanor, samtidigt som jag tidvis känner mig desperat och okunnig (speciellt så här efter en blindtarmsoperation). Jag tror inte att vi alla kan följa samma matvanor. Vi är alla så olika i form, storlek, uppbyggnad, genetik, livstil och aktivitet m.m. Så den enda lösningen att komma någon vart är att ta sig dit genom att prova själv. Så långt har jag kommit.

Mat, näringsrekommendationer och dieter överlag berör oss alla på ett eller annat sätt. Antagligen för att det är så fruktansvärt viktigt för oss att äta bra. Ett faktum som de flesta av oss accepterar. Det vi stoppar i oss påverkar vårt mående och vår energi. Det styr vår dagsrytm och har ett stort inflytande i det sociala livet. Vi tycker om att ha en plan att gå efter och att göra saker rätt. Därför är dieter något som tilltalar.

Hursomhaver så insåg jag i tisdags då jag låg på sjukhuset att nu blir det nog tufft i matväg. Igen. Tänkte mig att en operation kräver också en strikt och återhämtande diet. Men nej. Hör på det här.


Noterat på sjukhuset. 8 timmar efter min operation serverades jag morgonmål liksom alla andra. Kaffe och socker, bröd med margarin, tomat och kalkon, en stor portion med ”suspekt” och smaklös gröt samt ett kokt ägg och vatten. Jag hade meddelat om en gluten-, mjölk- och sockerfri diet, och fick glutenfria varianter. Hem åkte jag efter att ha blivit serverad en megasmaklös portion spaghetti och maletköttsås till lunch. Detta 12 timmar efter operation. Man kan ju fråga sig ifall det är en lämplig kost för en som just blivit opererad i tarmen. Utan kostråd åkte jag hem och året är 2016.


Är väldigt glad över att kunna gå någorlunda ordentligt igen.


Till all tur så besitter vi en hel del kunskap gällande kost här hemma. Och jag har kollat upp vad som kunde vara vettigt att inta i mitt tillstånd, funderat, lyssnat på kroppen och kryddat med sunt bondförnuft. Jag blev så provocerat motiverad att hitta en bra lösning själv. Och bra har det gått. Mycket bättre mår jag nu, men det är nog tack vare en lätt och återhämtande kost, mycket vila, lagom med aktivitet och rörelse och fina människor runtomkring mig som på ett eller annat sätt uppmärksammat mig och stöttat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *