JUL UTAN JULKLAPPAR

Storgillar adventstiden och julen överlag. Den här tiden lyser verkligen upp tillvaron förutsatt att man kan ta det på rätt sätt. Vill först och främst tydliggöra att jag varken är emot konsumtion eller julklappar. Vi behöver konsumera till en viss del och julklappar kan vara en viktig del av traditionen. Jag efterlyser ändå eftertanke innan konsumtionshysterin sätter igång ordentligt inför julen. Vi har ju fortfarande bara ett jordklot. Utöver så tänker jag att vi alla behöver ställa oss själva frågan: vad betyder/är julen för mig?

Läs också: Hur vi sparar pengar

Med tanke på alla husrensningar, flyttar och diverse projekt så har vi mer materia än vad vi mäktar med. Vi har allt vi behöver och lite mer. Det är vi knappast ensamma om. Det sista jag vill under en lugn och skön högtid som julen är att flåsa runt och skaffa en massa strunt. Bara för att det hör till. Ni vet den där konfektasken som man bara ger för att ge något och som sist och slutligen landar i kafferummet på jobbet efter jul. Pengarna är bättre investerade på annat håll. I alla fall hos oss.

I år köper vi inga julklappar alls inom familjen. Det blir inga julkort heller. Och det känns otroligt skönt. Istället har vi valt att donera en summa pengar till välgörenhet. Utöver det här tänker jag ännu se till att donera julklappar till människor som behöver det. Då tänker jag på Julhjälpen i Raseborg, Julträdet i Raseborg och så råkade jag se att Julia hade länkat till den här sidan som verkade intressant. Det finns många sätt att göra jultiden betydelsefull. För sig själv men också för andra.

jul utan julklappar
En upplevelsepromenad på isen från förra vintern.

Tidigare har vi gett loppisfynd, gjort klappar själv, gett upplevelser, bakat, fixat, pynjat och givetvis köpt. En jul utan julklappar har jag aldrig ännu upplevt. Och jag tror att det gör gott åtminstone för mitt miljöhjärta. Jag gillar ju utmaningar och att prova på nya saker. Så det blir nog bra det här. Jag tänker bara mysa med julstämningen i år och ladda julenergi. Ju mer som försvinner från to-do listan desto mer tid lösgörs för annat. t.ex. kvällspromenader och glöggfika.

Läs också: Hur man gör egen granola till julklapp och hur man syr en egen fruktpåse.

Jag har pratat med många om hur vi valt att göra i år och är positivt överraskad över hur fiffigt folk tänker kring julen. Man köper användbara prylar/klädesplagg och spelar med tajmingen. Ger resor som gåva som annars blivit gjorda men avslöjar det på julen. Man anväder sig av julklappsringar och dylikt. Genialt. Och har ni noterat att årets julklapp är det återvunna plagget? Kanske någonting att lägga bakom örat.

Har ni sett att finlandssvenska Ila från Morotsliv har börjat podda? Ila och Fanny snackar om hållbara julklappstips i sitt senaste avsnitt. Värt att lyssna på alla avsnitt för det kommer så mycket bra information på löpande band.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *