KONSTEN ATT TÄNKA POSITIVT

Att tänka positivt väcker många olika känslor och alla är inte positiva. Säger någon (i all välmening) åt mig att tänk positivt i en stund då jag behöver ventilera någonting tungt eller någonting som inte alls känns så särskilt roligt. Så är det mera än lätt att bli provocerad.

Någonstans på vägen har positivt tänkande fått en negativ klang och är påväg att bli en svordom. Kunde nästan slå huvudet i pant att det har att göra med vilka associationer man har till uttrycket. Hur man tolkar att det positiva tänkandet borde se ut. Och där tänker vi alla olika.

Positivt tänkande är inte lika med att vara glad och sprudlande lycklig i alla lägen. Att se det positiva oberoende av situation.

Det är stor skillnad mellan en positiv känsla och en positiv tanke. Fast hur man än försöker tänka på kattungar och sockervadd då man är ledsen så fungerar det nödvändigtvis inte. I bästa fall blir man distraherad men i samma veva så sopar man undan känslan. Man ska reagera och man ska känna. En känsla är en reaktion på något men våra tankar kan ibland vara dem som triggar igång känslan.

Mental träning handlar mycket om att bli medveten om sina tankeprocesser och att lära sig verktyg för att ändra dem i den riktning man önskar. Det är lätt (kanske) att tro att jag som mental tränare har full koll på mina tankeprocesser och polerar dem dagligen för att uppnå bästa möjliga resultat i det fantastiska liv jag har.

Läs mera: Vad gör en mental tränare?

Nånä, mina sunkigaste och mörkaste tankar tål inte ens dagsljus men jag är medveten om dem och vad de gör åt mig ifall jag väljer att mata dem. Jag är också medveten om vilka tankestrukturer som gynnar mig som människa och får mig att må bättre och nå det jag vill nå. Hur vi ska tänka positivt är en konst i sig och kräver många gånger hårt arbete.

Fast hur man än tränar så kan man fortfarande ha sämre dagar i livet eller dagar då man kryper under täcket och skriker av frustration.

Det är ungefär som med att vattna blommor, jag kommer av mig och då mår jag plötsligt inte så bra som jag kunde må. Eftersom jag ändå vill må bra så stiger jag upp alla gånger och provar på nytt. Lite som med växterna här hemma. Positivt tänkande handlar om att bli medveten om de tankar man har och att medvetet ta ansvar för att de inte gör en själv eller någon annan illa.

Läs mera: Det gick inte som på Strömsö

positivt tänkande
Ovanstående punkter är ett exempel på hur man kan gå tillväga för att tänka positivt.

Våra tankebanor är omformbara. Men som sagt, det är hårt arbete som gäller för att tänka medvetet och ta ansvar för sina tankemodeller. Och att ändra tankegången till något man vill ha mera av.

För att bli medvetna om våra tankemönster kan vi fundera på frågor som t.ex. Trycker vi ner oss själva? I vilka situationer sugs vår energi ut? Är det pga av oss själva eller någon annan? Efter det gäller eget ansvar och acceptans. Att acceptera att det är vi som kan göra något åt saken. Ingen annan kommer att servera oss nya tankemodeller på en silverbricka, tyvärr.

Vi behöver skaffa fram verktyg för att hantera situationen. Vad behöver vi för att få till en förändring? Behövs en mental tränare? Coach? Google? Böcker? Yoga? Meditation? Qigong? Föreläsningar och workshops? Frisk luft? Sist men inte minst behöver vi agera och göra något åt saken genom att omvandla informationen till praktik.

Annars har ingenting hänt.

Läs mera: Kom ihåg att andas

Följ mig på: Instagram & Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *