HUR SKA MAN ÖVERLEVA VINTERN?

Jag är knappast ensam om att vakna med känslan att det kunde sitta skönt med att dra upp täcket över öronen och att fortsätta sova ända fram till sommaren. Vi har just kommit in i november och det är en god stund innan vi har det ljust igen. Lika säkert som den första snön överraskar bilisterna så överraskar den här mörka tiden mig. Varje år tänker jag på hur sjutton klarar man vintermörkret när hösttröttman är som värst. Men nu har jag en överlevnadsstrategi för att klara av mörkret. Här är mina bästa överlevnadstips:

  1. Ät dina grönsaker. Jag har ingen fiilis att äta så mycket kall mat så fort det blir svalare där ute, har ni? Tunga grytor och soppor varvar jag däremot mer än gärna med fräscha inslag. Dock hör inte sallad till mina favoriter så här års men med en grön smoothie kan jag lura i mig ett och annat (och dessutom tycka att det är gott). Tips och idéer till fräscha näringsrika alternativ kan man ju plocka från Food Pharmacy eller hos fina Micko för att nu nämna ett par ställen.
  2. Satsa på mycket sömn. Naturen går i dvala och det behöver vi nog också. Det sista jag behöver just nu är att sätta i en högre växel inför den mörkaste tiden. Trappa ner istället inför jul, hur skönt vore inte det? Just nu är jag inne i en bra rytm så det gäller att värna om den.
  3. Frisk luft för lungorna och motion för kroppen. Att vistas mera inomhus med alla dessa härliga baciller av alla de slag utesluter inte behovet av frisk och rensande luft. Varje dag. Alla doser räknas.
  4. Socialt umgänge. Det frestar inte att umgås så mycket just nu. Så känner jag. Men det betyder inte att man inte skulle behöva det. Goda skratt förkortar vintern.
  5. Läs bra böcker. Att slötitta på olika program känns ju inte helt fel i dessa tider men flera timmar av skärmtid i sträck kan påverka sömnkvaliteten negativt. Då tackar både ögon och hjärna när fjolårets julklappsböcker dammas av och kommer i användning.
vintermörkret (1)
Det finns många sätt att överleva vintern. Man gör vad man kan för att lyfta upp sina ögonpåsar. Detta blev utanför listan då jag inte vet hur bra det fungerar.

Så här är min manual till överlevnad. Åtgärder som jag själv tycker att fungerar när ögonlocken trycker på lite extra. Nu är det lite självdisciplin och handlingar som gäller för att hålla sig till punkterna. De är ju inga radikala saker utan det handlar mera om att satsa på den goda basen. Lycka till med mörkret. I väntan på snö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *