HEMMAGJORD GLUTENFRI GRANOLA

Hemmagjord glutenfri granola är väldigt enkelt att göra. Det mest utmanande kan vara att avgöra vad som ska vara i den. Granola är rostad müsli och den fungera bra som tillägg på t.ex. yoghurt.

Ibland händer det att jag dammar av gamla inlägg och det här är precis ett sådant. Julen 2017 fick våra nära och kära en burk med hemmagjord granola. Numera är det rätt så klent på julklappsfronten eftersom vi gått in för att skippa julklapparna, men granolan tillagas ändå.

Läs också: jul utan julklappar

Alla vill inte fira utan julklappar eller leva utan en riktigt god granola. Om du har tid, lust och ork att veva ihop granolan själv så är detta en riktigt fin och uppskattad gåva att ge bort.

hemmagjord glutenfri granola

Den här hemmagjorda glutenfria granolan kan man äta året om och variera i mängder. Du kanske inte ens vill ge bort den utan äter den hellre själv. En rikigt god granola kan dessutom ha ett riktigt saftigt kilopris i affären så det är enkelt att spara in på att göra själv.

Ett hållbarhetstips är att packa in granolan i material du har hemma. Jag använde glasburkar som samlats på hög i skåpet, gammalt paketband och bordsduk som lock. Kartongen till korten är fyndad i eget skåp.

Orginalreceptet finns här och jag har gjort några finjusteringar med mängderna, innehållet och rostningstiden. Recept på en riktigt god granola kommer här:

Hemmagjord glutenfri granola

Ingredienser

5 dl Havregryn (använd glutenfria ifall du behöver vara noga)
1 dl Pumpakärnor
1 dl Krossade linfrön
2 dl Cashewnötter (grovhackade eller hela)
3 tsk Kanel
2 tsk Malen kardemumma
1/2 tsk Salt
2 msk Vatten
1-2 dl Flytande honung
ca. 1 dl Kokosolja
3 dl Torkade bär/frukt

Så här gör du

  1. Blötlägg nötter och frön några timmar innan för att aktivera dem. Om du vill så kan du rosta dem ett varv i stekpanna innan du lägger till dem i granolasmeten, för att inte förlänga rostningstiden i ugnen.
  2. Lägg ugnen på 100-125 grader.
  3. Blanda alla ingredienser, förutom torkade bären/frukten, i en skål och rör om. Skippa vattnet ifall du blötlagt nötter och frön innan.
  4. Bred ut på två bakpappersklädda plåtar.
  5. Rosta i ca. 60 minuter och rör om emellan.
  6. Låt svalna och tilsätt bär/frukt.
  7. Förvara i en burk eller påse.

Lycka till!

Kom ihåg att lyssna på Gräsrotspoddens senaste avsnitt om en hållbar jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *