Hemlagat vax

För några år sedan så tröttnade jag på det eviga rakandet av benen. För att underlätta detta kvinnliga besvär började jag på med vaxning. Jag har provat de flesta av butikernas varianter och tyckte bäst om varmvaxet. Hårväxtligheten på benen har blivit mindre och hårstråna tunnare sedan vaxandet påbörjades.

För något år sedan så blev jag inspirerad av att laga eget vax då jag tittade på Strömsö. För mig gick det inte riktigt lika bra som där men en tid senare så hittade jag det här receptet som jag använt sedan dess.

Ingredienser till vax:

3 dl socker
1 dl vatten
1 msk pressad citron

Sedan är det bara att blanda ihop ingredienserna i en kastrull och koka på svag värme i ca 25 minuter. När 20 minuter gått så brukar jag börja vakta vaxet för att det inte ska koka för länge. Jag tar bort kastrullen så fort vaxet börjar få en ljusgul färg. I fall det börjar likna knäck så är det bara att kasta bort och börja om.

Enligt receptet ska vaxet svalna i en timmes tid innan användning. Jag brukar värma upp vaxet på nytt i mikron i fall det hunnit svalna för mycket. Konsistensen ska då vara lagom rinnande. Den träspatel som jag använder är från en vaxburk jag köpt i butiken.  

Här sätter jag stop för bildflödet. Vill ju inte att mina håriga ben förevigas här på nätet. Jag använder mig av bitar från ett gammalt lakan (ca 8×10 cm långa) som jag sedan kastar bort. Jag har inte lyckats få dem rena efteråt fastän jag försökt. Själva vaxningen går till så att jag breder på ett tunt lager med vax på benet (medhårs) på en yta som är något mindre än tygremsan. Gnuggar sedan fast remsan ordentligt, väntar ca en halv minut och drar mot mig själv med ett snabbt ryck. Den perfekta vinkeln måste du testa fram själv, den lär ska vara avgörande för hur mycket hår som lossnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *