Hemlagad glögg

Ännu har vi inte tröttnat på glögg i det här huset. Om sanningen ska fram så har jag kokat ihop så mycket glögg åt andra den här julen att vi själva blivit utan. Men det lär vi hinna åtgärda.
 
Ingredienserna är lätta veva ihop. De består av bär, vatten, kryddor och sötning. Jag använde mig av svarta vinbär och klickade i lite äppelsylt. Det går ungefär 1-2 dl bär per liter vatten, beroende på hur starkt man vill ha det.
 
Kanel, ingefära, vanilj, nejlika, pomerans, kardemumma och stjärnanis passar bra som kryddor. Det är inte så viktigt att ha av allihop. T.ex. pomerans går att ersätta med citron eller appelsin. Dessutom kan man köpa färdiga kryddblandningar från butiken. Till vissa satser som jag kokade tillsatte jag även torkade frukter, russin och mandel som smaksättare.
 
Tidigare har vi provat på Husmor Annas Chaga Glögg. Den här gången var jag ändå lite osäker på ifall Chagan skulle ha fungerat för familj och vänner.
 
 
Glögg på svarta vinbär (1 liter)
 
Ingedienser:
 
2 dl Svarta vinbär
1 liter vatten
1/2 kanelstång
1 tunn skiva ingefära
en bit av en vaniljstång
5 st hela nejlikor
1-2 st stjärnanis
en knivsudd kardemumma
3 msk honung (eller annan sötning)
 
 
1. Blanda bären och kryddorna i vattnet och låt koka i 10 minuter.
 
2. Låt blandningen svalna en tid och tillsätt sedan honungen. 
 
3. Låt blandningen dra sig och sila av.
 
Jag valde att använda vår egen honung men det går att byta ut mot annan sötning, om man så önskar. Honungen ska inte värmas upp i för höga temperaturer, för då dör alla nyttiga enzymer. Min glögg har fått dra sig i ett dygn innan jag silat den, men det går nog bra att avnjuta den tidigare.
 
Den här glöggen är fri från tillsattsämnen och onödigt socker, så den förvaras bäst i kylskåp och bör avnjutas så fort som möjligt.
 
Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *