Nu tänker jag dela med mig mitt allra käraste recept. Måtten är väldigt riktgivande, använder själv främst deciliter och ögonmått i köket. Originalet till detta recept hittar du här. Själv har jag utvecklat receptet så det passar min mage bättre. Säd och nötter innehåller nämligen fytinsyra som bör brytas ner innan man äter det. Genom blötläggning är det lättare för kroppen att uppta många viktiga mineraler t.ex. magnesium, zink och järn, som finns i frön, nötter och olika sädesslag. Mera om blötläggning kan du läsa t.ex. här. Fördelarna med detta bröd är att det är glutenfritt och enkelt. Inget bombnedslag i köket och väldigt lite disk.
12 dl Havreflingor
1/2 dl Olja (ryps-, oliv- och kokosolja fungerar bra, även smör)
1 1/2 tsk Salt (himalaya salt använder jag)
1/2 Citron (eller annat surt, t.ex. äppelcidervinäger)
2 tsk Matsoda
2-6 msk Kokosmjöl
2 rivna Morötter
Ett par klyftor vitlök (pressade)
Först blandar jag havreflingorna i en stor skål tillsammans med ett par droppar citron eller äppelcidervinäger. Sedan lägger jag i vatten så att havreflingorna täcks, rör om och ställer skålen på ett varmt ställe med en kökshandduk ovanpå.
Nästa dag blandar jag i resten av ingredienserna och rör om till en smet. Kokosmjölet brukar jag sätt i till sist för att kunna kontrollera konsistensen på degen. Den skall vara lagon lös så det går att klicka och smeta ut på plåten (som är försedd med ett bakplåtspapper). Matsodan borde man egentligen blanda med mjölet först innan man lägger i det. Men jag brukar inte vara så noga… Ibland får degen stå flera dagar i fall jag inte hinner baka då jag tänkt. Det gör inget, den surnar bara och bröden blir bara bättre ju längre degen står. Då är det viktigt att koma ihåg att röra om degen en gång i dygnet och sätta till vatten vid behov.
Bröden får vara i ugnen ca. 20-30 min på 250 grader. Lagom platta och bruna ska de vara. Konsistensen liknar till scones.
Istället för morötter och vitlök kan man använda t.ex. frön eller andra kryddor. Har provat med nässlor, ingefära, äppel-vitlök (tävlar hårt med morot-vitlök). Det är bara att ge fria tyglar åt fantasin. Det går även att lämna bort allt extra och använda bara havre. Gott blir det också.
Lycka till!