GLUTENFRITT BOVETEBRÖD PÅ TRE INGREDIENSER

Mitt havrebröd har fått konkurrens här i huset. Förra veckan provade jag på att laga bröd på bovete utgående från det här receptet, med undantaget att jag tillsatte lite psyllium i degen. Brödet blev godkänt med högsta betyg. Konsistensen och smaken påminner mycket om surbröd och inte så konstigt med tanke på att den genomgår en naturlig jäsningsprocess. I helgen bakade jag en gång till, utan psyllium och med lite mera salt. Slutresultatet blev bueno. 

RECEPT PÅ GLUTENFRITT BOVETEBRÖD (1 BRÖD)

5 dl bovete
2,5 dl vatten
1 tsk salt 

 1. Mät upp 5 dl hela bovetegryn i e skål, skölj ur och blötlägg dem i en skål.

  Glutenfritt bovetebröd

  Glutenfritt bovetebröd
  Grynen ska vara täkta med några centimeter vatten, eftersom de sväller upp en del.

  Glutenfritt bovetebröd

 2. Häll bort vattnet nästa dag och låt det rinna ur ordentligt. SKÖLJ ABSOLUT INTE GRYNEN! Det är viktigt att slemmet blir kvar, den hjälper till att binda degen.

  Glutenfritt bovetebröd

 3. Häll grynen i en blender tillsammans med 2,5 dl vatten och 1 tsk salt (jag använde havssalt). Mixa endast en kort stund så att vattnet blandar sig med grynen och det bildas en smet.

  Glutenfritt bovetebröd

 4. Placera skålen på ett varmt ställe. Rumstemperatur räcker nog. Jag placerade skålen på vår brasugn. Där går det undan över natten. I rumstemperatur borde ett dygn räcka till (men jag har inte provat). Smeten kan placeras i samma skål där grynen varit blötlagda. Lägg en duk över skålen som ett skydd mor damm.

  Glutenfritt bovetebröd

 5. Bakningen kan påbörjas då degen börjat bubbla och jäst några centimeter. I ugnen stiger den sedan inte så mycket. Skräm dig inte, men degen luktar ganska illa i det här skedet. Det är helt normalt och lukten försvinner i ugnen.

  Glutenfritt bovetebröd

 6. När degen jäst färdigt, värm upp ugnen till 220 grader. Häll över degen i en smord brödform. Min form är 12 X 28 cm.

  Glutenfritt bovetebröd

 7. Grädda i ca 40 minuter eller tills ytan är knaprig och brun. Låt sedan svalna en stund och servera med t.ex. nötsmör.

Lättare än så här kan bakning inte bli. Tre ingredienser och tre dagar. Inget mjöl, ingen kladdig deg överallt. Inget gluten, ingen jäst, mjölk eller socker. Precis som jag vill ha det och magen tackar och bockar.

Lycka till!

Uppdaterat 22.3.2019

3 reaktioner på ”GLUTENFRITT BOVETEBRÖD PÅ TRE INGREDIENSER

 1. Jenny, mitä luulet, jos käytän tattarijauhoa niin riittääkö jos sekoitan ja annan seistä yön yli? Eihän jauhoa oikein voi liottaa.. 🙂 ? Koitan viimeinkin tehdä tätä leipää 🙂

 2. Jenny, mitä luulet, jos käytän tattarijauhoa niin riittääkö jos sekoitan ja annan seistä yön yli? Eihän jauhoa oikein voi liottaa.. 🙂 ? Koitan viimeinkin tehdä tätä leipää 🙂

 3. Hej Pia! Det räcker säkert bra 🙂 Konsistensen blir lite annorlunda med mjöl, mera kompakt. Slemmet uteblir så det kan vara bra att tillsätta något som binder, t.ex. psyllium eller något annat mjöl, men då är det svårt att få det glutenfritt. Igår bakade jag med havre och bovetemjöl, men då tillsatte jag matsoda för att få det att stiga. Det kan hända att du får tänka om graderna och tiden för gräddandet. Med mitt mjölbröd måste jag sänka på temperaturen och ha brödet i nästan en timme. Lycka till och kram 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *