GLUTEENITON TATTARILEIPÄ

Tämä gluteeniton tattarileipä on meidän kestosuosikki, vaikka resepti onkin ollut hyllyllä jo jonkin aikaa. Viime viikolla innostuin leipomaan. Reseptin alkuperä löytyy täältä. Toinen kestosuosikkimme on gluteeniton kauraleipä. Toivon mukaan saan senkin reseptin päivitettyä ja käännettyä pikkuhiljaa.

Leipä saa helposti hyväksytyn arvosanan ja muistuttaa hyvin paljon hapanleipää. Eikä ihme, sillä leipomisessa hyödynnetään luonnollista käymismenetelmää. Lopputulos on bueno ja gluteeniherkälle taivaallinen. Ruisleipää ei olla kaivattu. Seuraavaksi gluteenittoman tattarileivän resepti kokonaisuudessaan.

Gluteeniton tattarileipä (1 leipä)

Ainekset

5 dl tattarisuurimoita
2,5 dl vettä
1 tl suolaa

Ohje

  • Aloita mittaamalla 5 dl tattarisuurimoita kulhoon. Huuhtele ja laita suurimot veteen likoon. Peitä muutamalla sentillä vettä, koska suurimot turpoavat jonkin verran.
gluteeniton tattarileipä
  • Kaada vesi pois seuraavana päivänä ja anna veden valua kunnolla. ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA HUUHTELE SUURIMOITA! On tärkeää, että lima jää suurimoihin. Se tuo taikinaan sitkoa.
  • Kaada suurimot tehosekoittimeen 2,5 dl veden ja 1 tl suolan kanssa (käytin merisuolaa). Sekoita hetken verran niin, että vesi sekoittuu hyvin ja muodostuu taikina.
gluteeniton tattarileipä
  • Laita seuraavaksi kulho lämpimälle paikalle. Huoneenlämpö riittää. Olen ptänyt kulhoa eri paikoissa kylppärin lattialla mm. Takan päällä taikina kohoaa mukavasti yön yli. Liotuskulhoa voi käyttää taikinalle. Peitä kulho leivinliinalla.
  • Leipominen voi alkaa, kun taikinaan ilmestyy kuplia ja se on kohonnut muutaman sentin verran. Uunissa taikina ei hirveästi enää kohoa. Älä pelästy, mutta haju voi tässä vaiheessa olla aika outo/vahva. Se on normaalia ja häviää paistaessa.
gluteeniton tattarileipä
  • Kun taikina on kohonut valmiiksi, uunin voi lämmittää 220 asteeseen. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan. Käyttämäni vuoka on 12 X 28 cm.
  • Paista n. 40 minuuttia tai kunnes pinta on rapea ja ruskea. Lopuksi annat leivän jäähtyä ja tarjoile sopivan levitteen kanssa, esimerkiksi pähkinävoin.
gluteeniton tattarileipä

Kuten huomaat, leipominen ei tämän helpommaksi muutu. Kolme ainesta ja kolme päivää. Lopputuloksena aivan mahtava gluteeniton tattarileipä. Ei jauhoja, eikä tahmeata taikinaa joka paikassa. Ei gluteenia, hiivaa, maitoa eikä sokeria ja vatsa kiittää!

Laiskana leipurina täytyy vielä lisätä, että tiskiäkin tulee leipomisen aikana hyvin vähän ja jakautuu vielä monelle päivälle. Vaikka prosessi kestää monta päivää, päsee leipurina hyvin helpolla.

Onnea leipomiseen!

Please follow and like:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *