Tämä gluteeniton tattarileipä on meidän kestosuosikki, vaikka resepti onkin ollut hyllyllä jo jonkin aikaa. Viime viikolla innostuin leipomaan. Reseptin alkuperä löytyy täältä. Toinen kestosuosikkimme on gluteeniton kauraleipä. Toivon mukaan saan senkin reseptin päivitettyä ja käännettyä pikkuhiljaa.
Leipä saa helposti hyväksytyn arvosanan ja muistuttaa hyvin paljon hapanleipää. Eikä ihme, sillä leipomisessa hyödynnetään luonnollista käymismenetelmää. Lopputulos on bueno ja gluteeniherkälle taivaallinen. Ruisleipää ei olla kaivattu. Seuraavaksi gluteenittoman tattarileivän resepti kokonaisuudessaan.
Gluteeniton tattarileipä (1 leipä)
Ainekset
5 dl tattarisuurimoita
2,5 dl vettä
1 tl suolaa
Ohje
- Aloita mittaamalla 5 dl tattarisuurimoita kulhoon. Huuhtele ja laita suurimot veteen likoon. Peitä muutamalla sentillä vettä, koska suurimot turpoavat jonkin verran.


- Kaada vesi pois seuraavana päivänä ja anna veden valua kunnolla. ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA HUUHTELE SUURIMOITA! On tärkeää, että lima jää suurimoihin. Se tuo taikinaan sitkoa.

- Kaada suurimot tehosekoittimeen 2,5 dl veden ja 1 tl suolan kanssa (käytin merisuolaa). Sekoita hetken verran niin, että vesi sekoittuu hyvin ja muodostuu taikina.

- Laita seuraavaksi kulho lämpimälle paikalle. Huoneenlämpö riittää. Olen ptänyt kulhoa eri paikoissa kylppärin lattialla mm. Takan päällä taikina kohoaa mukavasti yön yli. Liotuskulhoa voi käyttää taikinalle. Peitä kulho leivinliinalla.

- Leipominen voi alkaa, kun taikinaan ilmestyy kuplia ja se on kohonnut muutaman sentin verran. Uunissa taikina ei hirveästi enää kohoa. Älä pelästy, mutta haju voi tässä vaiheessa olla aika outo/vahva. Se on normaalia ja häviää paistaessa.

- Kun taikina on kohonut valmiiksi, uunin voi lämmittää 220 asteeseen. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan. Käyttämäni vuoka on 12 X 28 cm.

- Paista n. 40 minuuttia tai kunnes pinta on rapea ja ruskea. Lopuksi annat leivän jäähtyä ja tarjoile sopivan levitteen kanssa, esimerkiksi pähkinävoin.

Kuten huomaat, leipominen ei tämän helpommaksi muutu. Kolme ainesta ja kolme päivää. Lopputuloksena aivan mahtava gluteeniton tattarileipä. Ei jauhoja, eikä tahmeata taikinaa joka paikassa. Ei gluteenia, hiivaa, maitoa eikä sokeria ja vatsa kiittää!
Laiskana leipurina täytyy vielä lisätä, että tiskiäkin tulee leipomisen aikana hyvin vähän ja jakautuu vielä monelle päivälle. Vaikka prosessi kestää monta päivää, päsee leipurina hyvin helpolla.
Onnea leipomiseen!
Hei Jenny,
tämä on loistava resepti, jota on kokeiltava. Ihanan helppo ja vähän raakaineita. Jaoin sen myös RuokaRajoitteiset F-book ryhmässämme, sillä tästä on varmasti iloa monelle, jolla on vilja-allergiaa. Heti tuli valtavasti tykkäyksiä ja kommentteja.
Kiitos, että olet suomentanut tämän reseptin.
Mukavia valmennuspäiviä.
Terveisin, Helena Kemppainen
Kiitos Helena! Kiva, että pidit reseptistä ja laitoit jakoon 🙂 Tämä on meidän kodin ykkösleipäresepti ja tulee aina palattua tähän yksinkertaisuuden ja hyvän maun vuoksi. Mukavia leivontahetkiä myös sinulle!
Aloitin eilen leivän tekemisen ja tänään surruutellaan taikinaksi. Ilmoittelen miten onnistuu.
Tehdään vika-analyysi ellei onnistu! 😉
Hei! Tätä reseptiä käytin jo yli 40 vuotta sitten, kun nuorimmainen lapsista oli todella allerginen, ja sai syödä vain keitettyä perunaa, vettä ja tattari ”rieskoja”, joidenka reseptin sain Marttaliiton ruokakurssilta. Siihen aikaan ei ollut minäänlaisia ruokia allergisille lapsille, ja Martat kyllä pelastivat omine resepteineen.
PS. ei voi antaa alllergiselle lapselle levikkeeksi PÄHKINÄVOITA.
Onneksi asiat ovat nyt paremmin ja allergisille löytyy aika hyvin vaihtoehtoja. Aikamoinen rumba teillä on siihen aikaan varmasti ollut. Tätä reseptiä kirjoittaessa oli vain gluteeniton vaihtoehto mielessä, eli pähkinävoita tietenkin vain sitä sietäville 🙂
Onnistuisikohan saman tehdä Hirssisuurimoista? 🤔
Mielenkiintoinen ajatus! Miksipä ei? Täytyy käydä kaupassa ja laittaa labra pystyyn 😉 Tosin tuon sitkon kanssa joutuu miettimään asiat uusiksi. Ehkä psyllium olisi siihen hyvä ratkaisu?
Hei, mua myös ilmanmuuta kiinnostaisi vastaava hirssivaihtoehto – vinkatkaas jos on tullut testattua 🙂
Pitäisi nyt varmaankin harkita tällaisen reseptin kehittämistä! 😀
Ihanan simppeli ohje moniallergiselle, kiitos tuhannesti! Mietin, miksiköhän taikinasta tulee todella jämäkkä, sellainen enemmän märkää hiekkaa muistuttava ja helposti lusikoitava köntti? Myöskään tehosekoitin ei jaksanut sitä pyörittää, vaikka on tehokas. Lisäsin aavistuksen vettä tuon 2,5dl lisäksi, mutta paljoa en uskaltanut sooloilla ja niinpä taikina jäi todella paksuksi.
Laitatko suurimot vedessä ensimmäisessä vaiheessa jääkaappiin vai pidätkö lämmössä? Vai mikähän ero voisi selittää. Ainakin kuvassa näyttää, että sulla tuote on oikeasti taikinamaista. 😊
Itsellä oli myös ongelmia edellisen tehosekoittimen kanssa. Lisäisin vettä 🙂 Taikina seisoo yleensä huoneenlämmössä tai takan päällä, riippuen siitä kuinka nopeasti haluan, että taikina käy.
Lämpimät kiitokset tästä! Ehdottpmasti kokeilen!
Mahtavaa! 🙂
Ei onnistu! olen nyt yrittänyt kaksi kertaa. Taikina ei meinaa millään lähteä ”happanemaan” ja toinen ongelma on, että leipä ei kehity eli jää lättänäksi (ikäänkuin raa’aksi vaikka olen pitänyt uunissa ylipitkiäkin aikoja. Luovutan
Voi itku! Näitä sattuu. Ellei leipä lähde happanemaan, se ei myöskään nouse.
Näin kävi minullakin. Saattaa johtua siitä, ettei taikinasta tullut tarpeeksi hienojakoista. Tämmöisestäkin tekeleestä saa tosin leipää aikaiseksi. Levitä taikina vaikka leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille, ja paista siitä vuokaleivän sijaan lättänää leipää.
Jos leipä silti tuntuu sisältä liian raa’alta, voi ko. leipäpalan ennen käyttöä leikata puoliksi, vähän kuin ruispalat on kahdesta puolikkaasta koostuvia, ja kypsentää mikrossa pari minuuttia täydellä teholla.
Ainakin minulla tuli tällä tapaa ihan syötävää, osin toki rapsakkaa.
Seuraavaksi pitää itse hommata kunnon tehosekoitin ja kokeilla uudestaan…
Onko kukaan kokeillut voiko juurta säilyttää pitemmän aikaa jääkaaapissa kuten muita juuria?
En tiedä kestäisinkö hajua 😉 Periaatteessa varmaan pystyisi säilyttämään osan juuresta pienemmässä purkissa seuraavaan leipomiskertaan. Siitä voisi saada lisäpotkua, jos happanemisprosessi pitkittyy.
Mites säilyvyys? Onko kaiken mentävä melkein suoraan pakastimeen niin kuin gluteenittomat hiivaleivät vai säilyykö kaapissa muutaman päivän?
Säilyy muutaman päivän jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Kannattaa kuitenkin tarkkailla, ettei säilytyspussiin jää tai muodostu kosteutta.
Minkä paksuista hyvä taikina on ennen kuin se laitetaan nousemaan?
Mielestäni sellainen koostumus, joka pyörii juuri ja juuri tehosekoittimessa. Eli aika paksua saa olla 🙂
Kokeiltu, hyvää on. Tarttui vaan kovasti vuokaan kiinni vaikka voitelin.
Ennen laitoin vuokaan öljyä, nykyään voita. Toimii mielestäni paremmin 🙂
Voisko sen laittaa kohoamaan ja happanemaan suoraan vuokaan? Jäis yksi vaihe vielä pois.
Hei! Varmaan olisi mahdollista, en ole itse kokeillut. Ainoa kompastuskivi siinä voisi olla rasvan imeytyminen vuoasta taikinaan. Jos näin tapahtuu, leipä on vaikea saada irtoamaan vuoasta.