Första svärmen

Jag är bara för fascinerad över våra bin. Vi fick uppleva vår första svärm igår. Den var nog väntad eftersom samhället som vi har är väldigt starkt. 


Det gick till ungefär så här. Den gamla drottningen flög upp i närmaste gran och satte sig där. Väldigt snabbt samlade sig bin från samhället runt henne och bildade en formation. Vår liknade en kotte. I det här skedet vill denna svärm hitta ett nytt boställe. Det kan ta från någon timme upp till några dagar innan de förflyttar sig. Det gamla boet föder upp en ny drottning så utan bin blir man inte, men knapert blir det ju nog i ledet.


Efter ett dygn konstaterade vi att bina knappast kommer att självmant hitta det nya boet vi lagt upp och efter några samtal beslöt vi oss för att fånga svärmen. Svärmen var placerad sisådär 4 meter uppe i granen så grannen kom till vår hjälp. Att på tumis få ner denna svärm skulle med hög sannolikhet ha lett till en katastrof.


Vi tog ner ”kotten” med hälp av en trädgårdssax och en lång käpp med krok som jag hängde i. Vill faktiskt poängtera här att jag nog gjorde annat än fotograferade hela proceduren.Till förflyttningen använde vi oss av en pafflåda, en större hink och en stor duk. Bina placerades i det nya boet.


Så nu har vi ett samhälle till på gården. Känns ganska overkligt. Ack, dessa dagar på landet blir nog sällan långtråkiga.

Om du vill läsa mera om bin och biodling så kan du kolla in Maria och Jenks biblogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *