FLYTTA UT PÅ LANDET – 5 SAKER ATT TÄNKA PÅ

Att flytta ut på landet har varit på tapeten för många under pandemin. Men är det så idylliskt som det verkar i tanken? Vi ska se om jag kan bidra med några funderingar kring ämnet.

1. Vad vill du flytta till?

Ett snabbt snurrande ekorrhjul, oljud, trafik och trängsel kan vara några faktorer man vill komma ifrån. Men om man verkligen vill hitta motivationen till att flytta och stanna på landet så behöver man ha klart för sig vad man vill flytta till.

Det i sin tur måste vara starkare än det man vill komma ifrån. För det kommer att komma de stunder då man tvivlar på sitt val. Men hej vet ni vad. Man kan alltid flytta tillbaka eller bo någon annanstans en tid. Jag tyckte det var jätteskönt att bo i Karis några år här emellan.

Att flytta ut på landet kan starta från en tanke om ett lugnare liv med mindre oljud. Närheten till naturen eller en dröm om självförsörjande. För oss var det en summa av allt. Att kunna göra mera själv och att ha rum för att skapa. En ytterligare aspekt var att kunna ha bättre koll på sin utgifter och därmed kunna jobba mindre.

Läs också: Att bo på landet

2. Överraskande kostnader vid flytt ut på landet

Om flytten går från en lägenhet till egnahemshus på glesbyggd, så finns några avgifter att ta i beaktande. Dessutom är det givetvis skillnad på om man bott på hyra eller ägt sitt boende själv.

Kostnader som är värda att ta i beräknande är: fastighetsskatt, sopavgifter, uppvärmning, försäkringar för egendom, eventuell anskaffning av ett fordon eller två och diverse maskiner, t.ex. gräsklippare, jordfräs, verktyg etc. Dessutom får man räkna med överraskande kostnader jämnt när man bor i ett hus eller har bilar. Det tycks vara någon slags naturlag på det.

Om man har en dröm att skaffa djur, så måste man vara förberedd på det kostnadsmässigt. Djuren behöver mat, tillsyn och vård ibland med tillhörande mediciner. Dessutom får man vara beredd på nödslakt.

flytta ut på landet

Läs också: Hur vi sparar pengar

3. Vilka förbindelser har stället?

Om man har möjlighet att välja då man flyttar ut på landet så kan det vara smart att bosätta sig längs med goda förbindelser. Beroende på hurdan arbets- eller livssituation man har så kan det vara bekvämt att kunna använda sig av kollektivtrafik.

Vi bor så avlägset att det är ca 20 kilometer till närmaste busslinje. Den har jag använt ett par gånger men då behöver jag också skjuts eller behöver ta bilen själv. Kollektivtrafiken här är alltså inget att räkna med när det kommer till arbetsresor.

När man sedan blivit bekant med människorna som bor nära en, kan man samåka till butiken och hobbyer. För tillfället har jag den fördelen att jag kan samåka över halva vägen till jobbet. Det är ganska fantastiskt med tanke på vårt läge.

Vi har en fungerande tågförbindelse 30 kilometer bort. Det räcker för att jag ska kunna ta mig dit jag vill. VR har under de senaste åren sänkt sina biljettpriser så att det är lönsamt för en vuxen att åka tåg. Det här är ganska praktiskt med tanke på att kunna åka själv på en resa eller då folk besöker oss.

4. Vilka utvecklingsmöjligheter har stället?

Nu tänker jag inte på att byn eller kommunen utvecklas där man bor, för det vet man inte och kan inte räkna med. Vi bor i en by med låg inflyttning och där byskolan ligger under ständigt stängningshot. Men det vi har är en rolig tisdagsjumppa på skolan och evenemang nu som då.

Fokus ska nog ligga på den fastighet du är intresserad av att flytta till. Finns där det du behöver för att kunna förverkliga dina drömmar på sikt? Våra främsta drömmar var egen ved, egen odlingsmark och möjligheterna att ha djur. Vi ville gärna prova på att renovera ett gammalt hus och alla dessa kriterier uppfylldes.

Samtidigt kan det ju hända att det visar sig att man inte alls är intresserad av det som man först tänkt. Kanske det går att leva och bo där i alla fall?

5. Har du tid att flytta ut på landet?

När man väl bor på landet så inser man ju ganska snabbt att lunken är någonting helt annat än inne i större stad. Det finns fler projekt än vad man mäktar med men samtidigt är det inte så noga med någonting överhuvudtaget.

Det tog ganska länge för mig att inse att det är ingen som står bakom min axel och kollar upp ifall jag håller deadline. Här tar man itu med det som är mest akut först. Kvalster i hönshuset – då fixar man det. Ett läckande tak – då gör man det. Katten har mask – då åtgärdar man det. Bilen är sönder – tar tag i det.

Det kan lätt hända att man fortsätter i samma tempo som innan och slutresultatet så där hälsomässigt blir kanske inte så bra. Det kan leda till besvikelse då saker och ting inte forstskrider så snabbt som man tänkt. Ibland mår man bättre och orkar med vad som helst och ibland lite sämre och då står alla projekten stilla.

Vårt hus började byggas för ca 130 år sedan. Sedan har det byggts till i flera etapper. Alltså har huset varit i ständig process i över hundra år. Då tycker jag så här i efterhand att det var lite skojigt att vi först trodde att vi skulle vara klara med huset på två år.

Huset har säkert skrattat åt oss många gånger att det där håsandet leder nog ingen vart.

Om du är intresserad av att leva off-Grid kan jag rekommendera Talasbuans blogg och YouTube-kanal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *