Året 2015 bakom takana

I min förra årsresumé från 2014 skrev jag att ” Jag vill tro att året 2015 blir ett intressant år med mycket utmaningar. Förhoppningsvis så får jag hålla på med saker jag tycker om i den takt som känns bra för mig.” Det är kanske den bästa definitionen på hur året 2015 har varit. Utmaningar har det funnits gott om. Men också förändringar i en positiv riktning. Jag har provat på nya saker och hittat sådant som passar mig. Och takten har definitivt blivit lugnare, men inget har jag missat.


Januari började med att jag var sjukskriven och utmattad. Inte en så bra början kanske på det nya året, men det visade sig vara en början till något nytt. Jag genomgick en laseroperation och blev av med mina glasögon. Något jag inte ångrat en sekund.

I februari gjorde vi bl.a. en tur ut till skären. Isen var kanske inte den bästa men jag rör mig med en som vet vad han gör.

Mina odlingsfingrar började klia så där lagom i mars och försådden sattes igång. Jag planerade ivrigt vårens och sommarens odlingar. Sorterade frön och ritade upp odlingsområden, planterade så det blev utrymmesbrist vid fönstret.

April var månaden då min drickaflaska ständigt var fylld med björksav och vi tog tillvara litervis med sav till frysen. Förra veckan drack vi upp det sista vi hade.

Min sista arbetsvecka i Vasa avslutades bl.a. med en utflykt till fågeltornet i Björköby. Mycket sol och kall vind, så där som det brukar vara på Replot i maj. Det var en väldigt känslofylld månad, att ta farväl och hoppa in i det okända. 

I början av juni flyttade plantorna ut i trädgården. Först till midsommar hade vi trädgårdslanden färdiga både här hemma och i skären. Inget vidare odlingsår, men mycket lärorik. Vi utvidgade trädgårdslandet och odlade i badkar, krukor, ämbar, gamla fönsterramar och för första gången i växthus.

I juli plockade jag och grannfrun hjortron vid ett kärr här nära oss. Det var ett bra år med tanke på bärplockning. Och ett bra år med tanke på umgänge med grannarna.

Ännu i slutet av augusti simmade vi för fullt. Det var varmt och vi hittade många nya simställen. Sandgropar som dyker upp titt som tätt. Många kvällar avslutades med kvällsdopp.

I september hittade jag inspiration genom att gå på en kurs i raw food men också genom att påbörja studierna i mental träning. Den mentala träningen har gett mig mycket. Framför allt med tanke på det egna välmåendet, men också med tanke på framtiden.

Vi tog en väl förtjänt semester i oktober och åkte upp till svenska Lappland. Min första Lapplandsresa och garanterat inte den sista. Resan visade oss att vi bör skapa tid för liknande resor i framtiden. Det är ute i naturen som vi mår allra bäst.

November kunde lika gärna heta badrum. En hel del finns ännu kvar att göra men nu är i varje fall det nya gjutna golvet torrt och väggarna kaklade. Kanske vi nästa år har någonting färdigt att visa upp. Köket har gått framåt under året och vi har fått nya ytor där. Ännu fattas skåp och lister. Men jag sörjer väldigt lite, för jag har diskmaskin.

Och så var det december. Joakim tyckte att han behövde utvidga sina kunskaper och prova på något nytt, så det blev en tur till grannen i den röda dräkten. Kanske något för hans företag?
Jag är nöjd och tacksam för året som varit. Under år 2016 önskar jag mig lugn och ro att få njuta av det goda livet har att ge. Harmoni helt enkelt.
Tack för året 2015 och vi välkomnar 2016!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *