Sponsorerat inlägg: 7 rätter och 7 köksmästare

Inlägget är ett sponsorerat samarbete med Slottsknektens stuga. 

Igår kväll hade jag förmånen att i egenskap av bloggare delta i evenemanget ”7 rätter och 7 köksmästare” på Raseborgs slott. Jag visste egentligen ingenting om evenemanget då jag kom dit men fick lära mig en hel del under kvällens gång. Jag fick veta att detta evenemang var den sista i en serie av träffar. Den här kvällen stod Slottsknektens stuga som arrangör med Mikael Kokkonen i spetsen. Maten och menyn stod kockarna för.

Jag har tidigare varit på guidning i slottet men denna gång hade vi äran att bli guidade av slottsfrun Katarina. Slottet har en intressant och betydelsefull historia för hela området Raseborg. Tillsammans med Sabina och Silje följde vi glatt med strömmen.

Själva guidningen fungerade som en röd tråd hela kvällen och var fyndigt upplagd. Katarina förde oss genom slottet och längs vägen fick vi ta del av köksmästarnas matverk. Då vi kom upp i tornkammaren var vi redan inne på vår tredje förrätt.

Ruinerna är ju lite roliga och vårt slott trasigt. Mycket har gjorts sedan jag var liten och ruinerna restaureras hela tiden. Borgen tog stryk då den under 300 år stod och förföll. Kanske det ännu en dag står ett slott här igen, likt det ursprungliga. Hundra år tog det att bygga slottet så det kan ta en tid. Charmigt är det i vilket fall som helst.

Efter rundvandringen fick vi sätta oss i festsalen och invänta varmrätterna. Inte så tokigt att ordna en bröllops- eller födelsedagsfest här. Utrymmet är förvånansvärt varmt då man sitter många och mysigt är det med högt till tak.

Kvällens höjdpunkt var ju förstås maten. Mina maträtter såg lite annorlunda ut då de var glutenfria men smaken var ändå på topp. Betoning på närproducerat och säsong är något jag uppskattar högt. Här användes ingredienser som svamp, rotsaker, bär och frukt. Vi fick bl.a. smaka på ejder, rotselleri och äkta korv.

Janne-Matti Weckström (Kuparipaja), Ulf Wadenström (KW), Samuel Mikander (Köttkontrollen), Kenneth Löfberg (Åminne gård), Niko Tuominen (Svartå slott), Hans Lundström (Knipan), Emmi Refva (Fiskars Wärdshus)

”Masterchefs of Raseborg” gjorde tillsammans med sina medarbetare ett gott arbete under kvällen. Om jag förstod saken rätt så kommer samarbetet att fortsätta och åtminstone jag väntar med spänning på vad allt häftigt det här gänget kan hitta på. Jag är imponerad över hur fint restaurangkulturen i Raseborg utvecklats under den tiden jag bott i Österbotten.

Då vi bloggare smög ut ur borgen in i augustinatten lämnade vi ett blinkande discotorn bakom oss. Jag tvivlar inte på att de som blev kvar för en svängom i takten till 80-tals musik hade en fortsatt trevlig kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *