10 HÅLLBARA MÅL FÖR KLIMATET

Vilka hållbara mål kan vi göra för klimatet 2020? Ingen lätt uppgift att hitta rätt i träsket. De flesta är överens om att vi behöver tänka till när det kommer till klimatet och miljön men ibland svävar alla krav på åtgärder någonstans i sfären. Då kan det som enskild individ vara utmanande att få ett grepp om vad man konkret kan göra.

Det är både trendigt, smart, roligt och ekonomiskt att tänka hållbart 2020. Allting vill/kan man kanske inte ändra på men det finns mycket vi kan göra som har betydelse. Stor betydelse. Nu är jag ingen hundraprocentig miljöhjälte själv men det finns ett och annat skojigt man kan sysselsätta sig med för att rädda klotet.

10 hållbara mål för klimatet

10 hållbara mål för klimatet 2020

Till följande några har jag samlat ihop några tips på hur du kan göra året till ett mer klimatsmart år. Har ordnat punkterna så de lättaste kommer till först och det mest avancerade punkterna till sist. Hoppas du hittar åtminstone en punkt som du gillar och kan göra egna hållbara mål för klimatet!

Det är viktigt att vi peppar och hjälper varandra att bli bättre på att ta hand om det vi har runtomkring oss. Så nu kör vi med 10 hållbara mål för klimatet 2020:

1. Byt och dryga ut

Det lättaste är att gå igenom de kemikalier man har hemma och systematiskt byta ut dem till bättre alternativ. Ofta använder vi starka kemikalier i stora mängder. Det blir mer skonsamt och hälsosamt för oss själva och miljön då vi byter ut kemikaler till t.ex. svanenmärkta produkter. Vill man avancera så går man även över till ekologiska produkter.

Du kan även dryga ut vissa kemikalier t.ex. diskmedlet med vatten och byta ut det mot ett bättre (svanenmärkt och/eller ekologiskt) när det är slut. Man behöver inte ha en hel tablett i diskmaskinen och ofta lägger vi för mycket tvättmedel i tvättmaskinen likaså. Även tvål går att späda ut eller byta ut mot en fast tvål som håller längre.

2. Använd mindre vatten och sänk temperaturen hemma

Har du koll på hur mycket vattnet rinner där hemma? Att låta vattnet rinna påverkar mer än du tror. Den energi som går åt till att värma upp vattnet är både kostsamt för miljön och din plånbok. Också mängden vatten är avgörande eftersom de flesta betalar enligt den mängd som används.

Stäng kranen medan du diskar, borstar tänderna och lägger schampo i håret. Fyll på diskvatten efter hand och använd enligt behov. Vill man gå ”all in” kan man ställa fat under dusch och kran, och använda överloppsvattnet till att spola toaletten tyst på natten eller vattna blommor.

Genom att sänka temperaturen inomhus sparar du på uppvärmningskostnader och får användning av de där yllekläderna som kanske bara ligger i skåpet. Vi sover även bättre i svalare temperatur.

3. Köp i säsong och lokalt

Kolla upp ursprungslandet på din vara i butiken. Genom att välja ursprungslandet så lokalt som möjligt minskar du på transportsträckorna. Många matbutiker är duktiga på att ta in lokala varor och så har vi ju även REKO-ringarna, mässor, torg och marknader där du kan handla direkt av producenten.

Kolla upp säsongsguiden. De varor som är i säsong är billigare och godare. Därmed sparar du pengar och får en bättre smakupplevelse. Man kan även ”hamstra” då varor är i säsong, tillreda och lagra. Då sparar man även på längre sikt och minskar på onödig konsumtion framöver.

4. Åk på hemester

Ordet hemester är en försvenskning av engelskans ”staycation” och innebär alltså att man kombinerar hem och semester. De flesta lägger mycket tid, energi och pengar på att åka långt. Inget fel med det, världen finns till för att upptäckas. Men det finns många fina platser att se och upptäcka även i din närmiljö.

Då man slipper kasta bort tid på flygfält kan man istället umgås utomhus i närmiljön eller stöda inhemska tjänster på olika sätt. Det har blivit lättare i tanken att ta sig till flygfältet än att ta sig ut i näromgivningen. Då jag frågade mina ungdomar på jobbet hade betydligt fler varit utomlands än de som åkt metro eller spårvagn i Helsingfors.

10 hållbara mål för klimatet

5. Välj transport

Det är både trevligt och billigt att åka tåg. Snabbare än bilen, speciellt de långa sträckorna i vårt land. Under resorna kan man handarbeta, lyssna på ljudböcker/poddar, äta gott och umgås. Ta gärna cykel till jobbet och kombinera arbetsdagen med nyttomotion. Samåkning är ju även ypperligt att ta till.

Tyvärr så drabbas vi som bor på landet väldigt hårt eftersom det är utmanande att klara sig utan bil. Byta ut där det går och att minska på körda kilometrar kan man alltid. Lägg ribban på en lagom nivå.

6. Minska matsvinnet

Köp varor för reducerat pris. Kompostera. Frys in. Restfesta! Ät upp det du köpt, planera matinköpen eller använd matkasse. Även på restaurang kan man tänka på att äta upp allting och att ta med sig resterna hem. Var kreativ och spara pengar på köpet. Gör det som fungerar för dig.

Matsvinnet är ett riktigt stort problem i vårt land och det är väldigt dyrt för den som slänger maten. I Karis finns en riktig miljöhjälte och föregångare som ni kan läsa om här på svenska och här på finska.

7. Välj klimatvänligare mat

Det här är en provocerande punkt för många. Tänk hellre att göra någonting än att ändra allting på en gång. Byt ut där du kan eller köp mindre mängder. Dryga ut köttet med bönor och grönsaker eller sådant som du gillar. Kanske du hellre köper in köttet från ett jaktlag? Drick mera vatten framom mjölk. Du behöver minska, inte sluta.

10 hållbara mål för klimatet
Bildkälla: Naturvårdsverket

Förutsättningarna för att göra bättre val är att bli medveten om vad vi gör och hur det påverkar. På WWF:s hemsida kan man räkna ut vilken klimatpåverkan maten på tallriken har.

8. Sortera och skippa engångsvaror

Börja sortera och du slipper att föra ut soporna stup i kvarten. Barnfamiljer kanske vill bli av med blöjlukten dagligen men vi andra kan förlänga intervallet genom att sortera. Även tömningsintervallet på själva soptunnan/kärlet på gården går att förlänga. Det här har jag skrivit mera ingående om i ett tidigare inlägg: Varför ska man sortera avfall?

Ett lätt sätt att minska på engångsvaror är att ordna hållbara fester och sammanträden med riktiga kärl och pynt som går att använda flera gånger. Engångsvaror orsakar mycket avfall och är belastande för miljön att producera.

9. Köp second hand

Det finns ett enormt utbud på loppisar och nätet med olika använda grejer. Du sparar mycket pengar och kan skapa din egen stil. Tid behövs då man går på loppis. Och man behöver vara förutseende med det man behöver. Ibland kanske man nöter på samma byxpar eller tröja någon månad övertid innan man hittar en ny.

Köp även bara sådant som du verkligen behöver och som är av god kvalitet. Jag har gjort många felköp på loppisar och samlat på mig onödiga saker som sedan står och dammar. Det är rätt så jobbigt att göra sig av med saker och det äter upp tid som är bättre investerat på annat. Så tänk först och handla sedan.

10. Lappa, laga och låna

Lönar det sig att köpa en bok om du läser den bara en gång? Jag lånar mycket böcker, lyssnar på ljudböcker och streamar filmer via bibliotekets streamingtjänst. Ibland köper jag böcker men oftast lånar jag boken först och kollar upp ifall den gör nytta i bokhyllan en längre tid.

Skomakare, urmakare, sömmerskor, möbeltapetserare, det finns folk som kommer till din undsättning då kunskaperna inte räcker till. Undvik att slänga bort kläder och prylar om du inte måste. Förläng klädplaggens livslängd genom att sy om, lappa eller använd dem som trasor.

Fundera även på den elektronik du har och maskiner du äger. Går det ännu att fixa? Behöver du verktyg, vem kan du låna av? Underhåller man sina saker väl, så håller de längre. Du slipper köpa nya och sparar igen en gång, pengar.

Läs också: Hur vi sparar pengar?

Behöver du flera tips på en hållbar vardag? Då tycker jag att du ska kika in hos marthaförbundet och lyssna på Fanny och Ilas podcast om hållbar livsstil.

Vilka är dina bästa hållbarhetstips? Berätta gärna så blir vi alla ännu klokare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *